Bakgrund till blandrasen Cockerpoo

Cockerpoo har funnits i USA sedan 1950-talet. Det började förmodligen som en oplanerad parning mellan en cocker spaniel och pudel. Man märkte att det blev en väldigt trevlig blandras och efterfrågan ökade.

År 1999 bildades en klubb för blandrasen, Cockapoo Club of America. Deras mål är att få Cockerpoo erkänd som en egen ras. De har bland annat tagit fram riktlinjer för avel. Det finns än så länge ingen rasstandard men man registrerar alla hundar och har krav på att alla individer som används i avel är friska och sunda.

I Sverige började Cockerpoo dyka upp på 90-talet. I Sverige finns Föreningen Cockerpoo Sverige. Här arbetar man inte för att få blandrasen registrerad som en egen ras men lägger stor vikt vid att avel endast ska ske med friska individer utan några anmärkningar på hälsan.

 

Hur ser en Cockerpoo ut?

Eftersom Cockerpoo är en blandras med pudel kan storlek och utseende variera ganska mycket. Om man korsar en cocker spaniel med en toypudel kommer hundarna väga ett par kilo. Om man däremot korsar med en storpudel kan de väga upp emot 40 kg. På samma sätt kan mankhöjden variera från 20 cm och uppåt.

Även färger och utseende på pälsen kan variera. Pälsen kan vara lockig, vågig eller rak. Beroende på pälstyp så fäller den mer eller mindre. Den lockiga pälsen fäller till exempel inte. När man korsar den lockiga pälsen hos pudel med den silkiga pälsen hos en cocker spaniel kan hunden få en päls som är mjuk och fluffig men som samtidigt tovar sig väldigt lätt. Om hunden inte fäller sin päls kan den fastna som en stor matta och det är lämpligt att klippa hunden ett par gånger per år.

Cockerpoo vuxen springer på en gräsmatta

Är Cockerpoo allergivänlig?

Det finns inga allergifria hundar, men det finns hundraser som påverkar allergiker mer eller mindre. Man säger ofta att blandraser med pudel är allergivänliga, men så är inte alltid fallet. Cockerpoo kan vara allergivänlig men är du allergisk är det bäst att inte skaffa en hund.

Cockerpoo valp sitter ute på gräset

Att köpa en Cockerpoo

Eftersom Cockerpoo är en blandras kan egenskaper givetvis variera en hel del mellan individer. Det här är generellt glada och utåtriktade hundar som är snabba, smidiga och uthålliga. De passar bra som familjehund, gärna i den aktiva familjen. De är lättlärda och vill gärna aktiveras med lydnad, agility eller någon annan rolig hundsport.

Som alla hundar behöver de en fast men vänlig uppfostran för att inte bli odrägliga. Det är lätt att luras av deras milda och gulliga utseende. Alla hundar behöver både motion, mental stimulans och tydliga gränser för att vara trygga och nöjda.

Eftersom efterfrågan på cockerpoo är väldigt stor så har det tyvärr dykt upp mindre seriösa uppfödare. Många tar väldigt mycket betalt för sina valpar. Var alltid noggrann när du väljer att köpa en valp genom att till exempel ta kontakt med flera uppfödare, hälsa på uppfödaren så du ser hur valparna har det och kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad och chipmärkt. Köp aldrig en valp av en säljare i bil!

Läs fler tips och råd om att köpa hund.

Kan man försäkra en blandras?

Det går bra att försäkra en Cockerpoo och andra blandraser. Läs mer om våra hundförsäkringar.

Läs mer
Linnéa Kjellén