Har du tid att ta hand om en valp?

Hur mycket tid spenderar du hemma? Och hur mycket tid varje dygn kan du ha fullt fokus på valpen? Valpen får tidigast komma till sin nya ägare när den är åtta veckor gammal och man får inte lämna valpen ensam mer än korta stunder fram till att den är minst 6 månader gammal. När hunden blir äldre klarar den ofta att vara ensam hemma några timmar och annars kan man ordna med hundvakt eller hunddagis. Skaffar du en valp måste du däremot räkna med att du själv eller någon annan i familjen tar hand om valpen i stort sett dygnet runt de första månaderna.

I takt med att valpen växer måste man också ha tid och tålamod att uppfostra valpen samt aktivera den på olika sätt. Det är många saker som kan tyckas självklart för dig men som valpen inte kommer förstå om vi inte lär den. Vi måste hjälpa hunden att bli rumsren, att gå i koppel, att träffa andra hundar osv.

Allt detta bör man tänka igenom innan man tar steget och kontaktar en uppfödare.

Hur hittar man rätt valp?

Först och främst är det viktigt att tänka igenom vilken typ av hund man vill ha. Det är väldigt stor skillnad att ha en liten sällskapshund mot att ha en stor och stark jakthund. Om man vill hålla på med en viss typ av hundsport är det lämpligt att hitta en hundras som är lämplig för just den aktiviteten. Läs mer om att välja hundras och gör vårt quiz ”Vilken hundras passar mig?”.

När man har bestämt sig för vilken hundras som kan passa så är det dags att leta reda på duktiga uppfödare av rasen. Hos Svenska kennelklubben (SKK) eller rasklubbar kan man hitta uppfödare och där kan det också finnas information om planerade kullar. Eftersom du har hunnit tänka igenom vilken typ av valp du önskar dig kan du med uppfödaren stämma av sådant som egenskaper, drivkrafter och hälsofrågor. En seriös uppfödare har information om sina avelshundar och om tidigare avkomma som de kan dela med sig av. När du till sist hittat rätt uppfödare, som också tycker att du är en lämplig köpare, så får man ofta anmäla sig till en väntelista inför kommande valpkullar.

söta hundvalpar australian kelpie i en korg

Vad kostar en valp?

Priset på hundvalpar varierar väldigt mycket. Det finns riktlinjer från Svenska kennelklubben men det är ofta efterfrågan på valpar som styr. Under en period där det är stor efterfrågan på valpar är det många uppfödare som höjer priset. Inte alla uppfödare är anslutna till Svenska kennelklubben och hos dessa kan priserna variera ännu mer. Att köpa en valp hos en uppfödare ansluten till Svenska kennelklubben ger dock en viss kvalitetsstämpel och säkerhet. Den stora kostnaden är sällan inköpspriset utan alla löpande kostnader. Läs mer om vad det kostar att ha hund.

 

Att tänka på vid valpköpet:

Oavsett var du köper valpen ska du tänka på följande:

 • Skriv ett köpekontrakt. Uppfödare har ofta avtal de använder. Det finns också mallar att hitta på nätet.
 • Kräv att få se veterinärintyg som bekräftar att valpen du köper är frisk. Vid köpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar. Kom ihåg att valpen inte ska flytta från sin mamma förrän vid tidigast åtta veckors ålder.
 • Kontrollera att valpen är vaccinerad och avmaskad och be om information så att du vet när det är dags för nästa vaccination eller dos av avmaskningsmedel.
 • Valpen ska vara chipmärkt och du får dessa uppgifter av uppfödaren. När du har köpt valpen registrerar du dig som ägare i Hundregistret hos Jordbruksverket samt om du vill registrerar du din renrasiga hund hos SKK.
 • Teckna en hundförsäkring. När du köper en valp är det viktigt att försäkra den från och med den dagen som du hämtar valpen hos uppfödaren.

Teckna hundförsäkring

Kom ihåg att teckna en hundförsäkring innan valpen fyller 4 månader. Det bästa är att teckna en hundförsäkring som gäller från den dag du hämtar valpen hos uppfödaren. Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vår hundförsäkring.

Läs mer

Vad behöver man köpa till valpen?

Några saker du behöver köpa innan du tar hem valpen är:

 • transportbur
 • halsband eller sele
 • koppel
 • bajspåsar
 • matskål
 • vattenskål
 • hundmat
 • hundleksaker
 • ett litet hundapotek med till exempel fästingplockare och termometer

Läs mer om att vara Nybliven hundägare.

Hundförsäkring till valp

Vilken försäkring ska man välja till valpen? Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa - läs mer om vår hundförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert