När föds valpar?

Man kan inte styra när en tik ska få sina valpar. Tiken löper 1-2 gånger per år, men det är inte i helt regelbundna cykler. Vilda vargar löper sent på vintern så att valparna ska födas på våren. Valparna växer sedan till sig under sommar och höst för att vara redo att klara av nästa vinter. Det finns hundar som följer samma löpcykel, men det finns också de tikar som löper under sommaren, eller på hösten. När man har hittat en hundras som passar och hittat en uppfödare med en tik som man tycker om så får man helt enkelt anpassa sig till att ta ledigt när valparna kommer.

 

Skaffa hund på sommaren

Många vill hämta sin valp lagom till sommarsemestern eftersom man är ledig och har gott om tid att vara med valpen. Förhoppningsvis är det också vackert väder. Det är enklare att gå ut och rasta valpen varje timme om man inte behöver pulsa i snö eller sätta på sig en massa kläder för att gå ut.

Vad man ska tänka på är att valpen inte kan göra så mycket första tiden. Det är lockande att ta med valpen på sommarens alla aktiviteter, men man får ta det lite lugnt. En liten valp äter, kissar och bajsar, leker lite, men behöver framför allt mycket vila. Den sover många timmar av dygnet! Första tiden bör man fokusera på att bygga upp en relation till valpen och få den att känna sig trygg i sitt nya hem.

Väljer du att skaffa en vuxen hund är det annorlunda. Den är förmodligen mer redo att följa med på aktiviteter. Man ska fortfarande lägga stor vikt vid att bygga upp en relation med hunden, men man behöver inte oroa sig lika mycket för att det blir för många intryck eller för mycket aktivitet.

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste man vara extra noggrann med att ha hunden kopplad eller under sådan kontroll som att den vore kopplad. Läs mer om koppelregler och koppelträning.

liten valp bärs av sin husse

Skaffa hund på vintern

Även om man får ta på sig lite mer kläder när man ska rasta hunden på hösten eller vintern, så finns det fördelar. Det blir en tydlig skillnad för valpen vad som är inomhus och vad som är ute. Det hjälper vissa valpar att bli rumsrena snabbare. En nackdel kan vara att valpen inte alls vill gå ut om det är kallt eller snöigt ute.

Under höst och vinter så är det ofta ganska lugnt ute. Man kan rasta sin hund i lugn och ro och börja träna inkallning och följsamhet utan andra människor eller hundar som stör. Under sen höst och vinter så är det också enklare att ha hunden lös.

Det allra viktigaste är att man sätter av tid för valpen den första tiden. Man får räkna med en månad av extra tillsyn. En vuxen hund behöver man också ge mycket tid, men det kan gå fortare att få den att acceptera en ny miljö och nya rutiner.

Fakta om hundar

Hur mycket kan du om hundar? Hitta nyttig och rolig fakta här.

Läs mer

Att skaffa hund medan man pluggar

Det kan vara mysigt att ha sällskap av en hund under studietiden. Man kanske upplever att man har mycket tid hemma då man skulle kunna ta hand om en hund. Men studentlivet innebär för de flesta många aktiviteter utöver själva studierna. Det kan vara svårt att ta hand om en hund när det hela tiden dyker upp spontana saker som man vill vara med på. Det är inte heller så lätt att hitta studentboende med hund. Har man kontroll på sin studie- och boendemiljö samt är beredd att ta hand om hunden även när studierna är avklarade så är det inga problem.

Läs mer:

Vad ingår i en hundförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Välj mellan tre olika nivåer på din hundförsäkring, få pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert