Bakgrund till blandrasen Cavapoo

Det kan ha funnits blandraser av Cavalier King Charles spaniel och pudel länge, men mer medveten avel för att få fram den här blandrasen började i Australien i slutet på 1990-talet. Man ville korsa de utåtriktade och charmiga egenskaperna hos Cavalier King Charles spaniel med pudelns intelligens. Det var också ett försök att få fram en blandras som är mer allergivänlig eftersom pudlar inte fäller päls. Efterfrågan på Cavapoo har ökat på senare tid och blandrasen är väldigt populär i Sverige.

Missa inte vår avdelning där vi samlat information om en mängd olika hundraser.

Storlek och utseende

Cavapoo är en blandras och det finns ingen rasstandard. Beroende på vilken typ av pudel man använder kommer storleken att variera. Generellt är Cavapoo mellan 28 och 45 cm i mankhöjd och de väger mellan 5-10 kg. Utseendet i övrigt kan också variera en hel del, några hundar ser mer ut som en spaniel medan andra ser mer ut som pudlar.

Cavapoo förekommer i många olika färger. De kan få färger från pudeln som är svart, brun, vit, aprikos, silver med mera. De kan också få färger från Cavalier King Charles spaniel som kan ha vita fält eller trefärgad blandning. Väldigt vanligt är en brun cavapoo med vita tecken.

liten söt cavapoo valp ligger på gräset

Är Cavapoo allergivänlig?

Cavapoo har en päls som är mer eller mindre lockig och de fäller inte sin päls. Att cavapoo inte fäller sin päls gör att allergiker ofta reagerar mindre på en Cavapoo än på andra hundraser. Det går dock inte att säga att cavapoo är allergivänlig och är man allergisk mot hundar bör man inte skaffa en hund. Eftersom de inte fäller sin päls behöver man trimma pälsen ett par gånger om året.

 

Cavapoons egenskaper

Det här är ofta väldigt sociala, glada och mysiga hundar. Som alltid med en blandras kan det variera om hunden blir mer som den ena rasen eller den andra, men Cavapoo har visat sig blir en lyckad blandning för att få fram en aktiv och rolig sällskapshund. De är ofta utåtriktade och lekfulla och precis som alla hundar behöver de en tydlig och vänlig uppfostran för att bli trevliga familjemedlemmar. Läs mer om populära blandraser.
Cavapoo behöver både motion och mental stimulans för att må bra. De är lättlärda så man kan med fördel aktivera dem i olika hundsporter, träna tricks och leka mycket. De älskar att vara med familjen och tycker sällan om att bli lämnade ensamma.

vuxen cavapoo ligger på soffan

Hälsa och skötsel hos Cavapoo

Cavapoo kan drabbas av samma hälsoproblem som finns hos Cavalier King Charles spaniel och pudel. Många individer är friska och sunda men det förekommer hjärtproblem, ögonproblem och patellaluxation.
Cavapoo är ofta matglada och går lätt upp i vikt, så det gäller att hålla koll på vilket foder man väljer och ha strikta utfodringsrutiner, inga hundar mår bra av att vara överviktiga.

Att köpa en Cavapoo

Den här blandrasen har blivit väldigt populär på senare år. När efterfrågan är stor ökar priset på valpar och det dyker tyvärr upp mindre seriösa uppfödare och valpförsäljare. Var alltid noggrann när du väljer att köpa en valp och tänk igenom beslutet innan du bestämmer dig. Här är några tips:

  • Åk hem till den som säljer valpen så att du vet varifrån valpen kommer. Be om att få träffa tiken och hanhunden som är föräldrar till valpen.

  • När du träffar valpen ska den vara frisk och pigg. Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den. Valpen ska inte vara yngre än 8 veckor.

  • Ställ krav på att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad och chipmärkt, samt se till att få dokumentation på det. Gör upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Köp aldrig en valp av en säljare i bil!

  • Försäkra hunden innan du hämtar hem den. Det går bra att teckna hundförsäkring även för en blandrashund.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert