Är Maltipoo allergivänlig?

Blandrasen Maltipoo skapades för att man ville ha en liten trevlig sällskapshund som var allergivänlig. Både pudel och malteser är hundraser som allergiker ofta reagerar mindre på. Däremot kan man inte säga att Maltipoo är allergivänlig. Det finns inga hundraser som är helt allergifria. Varje hund producerar olika mängd allergener och kan påverka allergiker mer eller mindre. Läs mer om allergivänlig hund.

Maltipoo har blivit en av de mest populära så kallade ”designer-breeds” bland annat för att de syns hos flera kändisar som skådespelerskor och sångerskor.

Hur ser en Maltipoo ut?

Eftersom Maltipoo är en blandning mellan Malteser och Pudel kan de variera en del i både storlek och utseende beroende på vilka som är föräldrar. Pudel finns i fyra olika storlekar. Det vanligaste är att man parar en Malteser med en toypudel eller dvärgpudel. Storleken på Maltipoo varierar då mellan 20 och 30 cm i mankhöjd och de väger 3-4 kg.

Färger på en maltipoo

Maltipoo blir ofta en liten fluffig hund men det finns de som ser ut mer som en malteser och andra som ser mer ut som pudel. Färgerna varierar också. En malteser är alltid vit men eftersom pudel finns i många olika färger kan en maltipoo vara allt från vit, svart och brun till flerfärgad som till exempel black and tan.

liten söt maltipoo valp

Maltipoos egenskaper

Det här är ofta glada, positiva, vänliga och lekfulla hundar. De är lättlärda och följsamma men kan också luras med sin charm och lära sig olater. Den trivs bäst tillsammans med sin familj och vill vara med i allt som händer och sker. Man kan gärna aktivera dem i hundsporter som agility och rallylydnad, eller lära dem en massa roliga tricks med hjälp av klickerträning.

Hälsa och skötsel av en Maltipoo

Maltipoo kräver en hel del pälsvård. De fäller inte, men pälsen måste borstas varje dag och schamponeras regelbundet för att hållas mjuk och för att det inte ska bli tovor. Man kan med fördel klippa pälsen så den blir mer lättskött. Ögonen och öronen kräver lite extra omvårdnad. Ögonen ska hållas torra och rena och öronen får man plocka rena från hår.

Som hos många små hundraser finns det en del tandrelaterade problem. Det är till exempel vanligt med tandsten.

När man köper en blandras måste man själv ha större kontroll på vad som gäller för den raskorsningen. Maltipoo kan drabbas av de hälsoproblem som finns hos både malteser och pudel och man kan bara göra en kvalificerad gissning om hur korsningen blir utifrån vilka raser som ingår. Läs mer om populära blandraser.

maltipoo vuxen hund ligger ute i solen

Att köpa en Maltipoo

Den här blandrasen har blivit väldigt populär och det är väldigt hög efterfrågan på valpar. Det har tyvärr dykt upp mindre seriösa uppfödare och valpförsäljare som erbjuder valpar både i och utanför Sverige. Var alltid noggrann när du väljer att köpa en valp och tänk igenom beslutet innan du bestämmer dig. Här är några tips:

  • Åk hem till den som säljer valpen så att du vet varifrån valpen kommer. Be om att få träffa tiken och hanhunden som är föräldrar till valpen.

  • När du träffar valpen ska den vara frisk och pigg. Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den. Valpen ska inte vara yngre än 8 veckor.

  • Ställ krav på att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad och chipmärkt, samt se till att få dokumentation på det. Gör upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Köp aldrig en valp av en säljare i bil!

  • Försäkra hunden innan du hämtar hem den. Det går bra att teckna hundförsäkring även för en blandrashund.

Inför hundköpet

Här hittar du nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert