Cocker spaniels historia

Cocker spaniel har sitt ursprung i England, i de spanielhundar som användes vid jakt med dresserad rovfågel. Efterhand utvecklades en hund som användes stötande och apporterande främst vid morkullejakt. Morkulla heter woodcock på engelska och det är därifrån hundrasen har fått sitt namn, ”cocking spaniel”.

I början på 1900-talet bildades den brittiska rasklubben för cocker spaniel och då skrev man en första rasstandard. Det är vid det läget som den hundrasen vi känner till idag tog form. Under hela 1900-talet har det skett vissa förändringar sedan den första rasstandarden. Idag finns det två varianter av cocker spaniel; en för jakt och en för utställning.

Spanielhundar av den här typen kom till Sverige i slutet på 1800-talet. Den första hunden som registrerades som en cocker spaniel var 1907. Idag är cocker spaniel inte bara populär i Sverige utan är en av världens mest uppskattade och populära hundraser.

Spana in vår topplista över populära hundraser.

Fakta om cocker spaniel:

  • Ursprung: England
  • Mankhöjd: ca 40 cm

  • Vikt:13-15 kg

  • Livslängd: 12-15 år

  • Egenskaper: lekfull och vänlig, kan ha stor jaktlust

Storlek och utseende hos en cocker spaniel

Cocker spaniel är en av de mindre spanielraserna, de blir ca 40 cm i mankhöjd och väger 13-15 kg. Hundrasen har ett milt och vackert utseende med en silkesaktig päls. Pälsen behöver trimmas ganska ofta och kräver också daglig pälsvård i form av kamning. Du kan se cocker spaniel i en mängd olika färger, allt från gyllene eller röd till brun och svart. Cocker spaniel kan vara enfärgade, brokiga färger eller tydliga vita tecken på en färgad grund. Det finns 18 olika godkända färgvariationer!

Hundrasen är sportig, kompakt byggd och alltid glad! En cocker spaniel viftar alltid på svansen. Skillnaden mellan jaktvarianten och den som ses i utställningsringarna är inte så stor. Utställningshundarna är ofta lite mindre intensiva till sättet och har ofta längre päls och en mer extrem kroppsbyggnad.

två valpar cocker spaniel sitter i gräset

Egenskaper hos en cocker spaniel

Det här är en vänlig och tillgiven hundras med en massa energi! De gillar att jobba tillsammans med sin ägare och passar utmärkt till olika typer av hundsport som agility, lydnad och viltspår. Man kan bli lurad av deras söta utseende, för de kan vara lite egensinniga och kräver en mer fast hand än man kan tro. Det finns som nämnt ovan linjer av cocker spaniel som är avlade för jakt och de har hög jaktlust.

Cocker spaniel har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. De trivs ofta bra i flock och kommer överens med andra hundar. På senare tid har det blivit populärt att korsa cocker spaniel med pudel till blandrasen som kallas Cockerpoo.

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel har samma ursprung som den engelska cocker spaniel. De har mycket gemensamt men den amerikanska varianten har generellt mer päls och det är få individer kvar med jaktinstinkt. Redan år 1946 delades de olika varianterna till två skilda raser.

Amerikansk cocker spaniel finns också i många olika färger. Hundrasen är väldigt populär till hundutställning. Världens mest kända Amerikanska Cocker Spaniel är utan tvekan Walt Disneys Lady i ”Lady & Lufsen”.

 

Hälsa och sjukdomar hos cocker spaniel

Cocker spaniel är en relativt frisk ras. Det finns hälsoprogram vad gäller höftleder (HD) och ögonsjukdomar.

Öronproblem är relativt vanligt, men det är oftast en fråga om skötsel. Ta för vana att kontrollera öronen flera gånger i veckan. Öronen ska se rena och fina ut och inte lukta illa.  

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert