Allergivänliga hundraser

Några av de hundraser som har visat sig vara mest allergivänliga är:

1. Pudel

Pudel är en aktiv sällskapshund som finns i fyra olika storlekar; stor-, mellan-, dvärg- och toypudel. Pudeln fäller ingen päls och det kan underlätta för någon som är allergisk. Man kan också välja att bada sin pudel varannan vecka och hålla rent hemma så blir man av med mer av de hudflagor som är allergena.

två små pudlar sitter på en stenmur

2. Bichon havanais

Bichon havanais är en charmig liten sällskapshund med ursprung på Kuba. Det är en glad och lättlärd hund som gärna är med överallt och kan lära sig många roliga tricks. Bichon havanais har en lång silkeslen päls som kräver en hel del pälsvård, men den fäller inte. Man kan också välja att klippa sin hund. Det har visat sig att sannolikheten för en allergisk reaktion av denna ras är lägre än för flertalet hundraser.

när bild på en söt hund bichon havanais

3. Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en medelstor terrier från Irland. Det är en rätt tuff, livlig och självständig hundras som passar i en aktiv familj med en envis och bestämd ägare. Pälsen kräver en hel del pälsvård och ska bland annat kammas och badas regelbundet. Det här kan vara en anledning till att hundallergiker reagerar mindre på denna ras.

irish softcoated wheaten terrier ute i skogen

4. Bichon frisé

Bichon frisé är en glad och lättlärd hund i behändig storlek. Den kräver måttligt med motion och aktivering, men fungerar också till olika hundsporter. Bichon frisé funkar ofta bra till den som skaffar hund för första gången och det har visat sig att många allergiker tål hundrasen.

bichon frise valpar i famnen på en kvinna

5. Lagotto Romagnolo

Lagotto romagnolo är en hundras från Italien där de har använts som tryffelhundar. Det är en hundras med härligt temperament, som är lättlärd och har en päls som inte fäller. Den här kombinationen har gjort den till en väldigt populär familjehund och det finns hundallergiker som kan leva tillsammans med Lagotto.

lagotto romagnolo utomhus

6. Labradoodle

Labradoodle är ingen egen hundras utan en korsning mellan labrador och pudel. Blandrasen sägs ha uppkommit i Australien där man ville få fram servicehundar som skulle vara allergivänliga. Precis som med alla hundraser reagerar hundallergiker olika på olika individer, men det här är generellt en blandras som många tål.

labradoodle ligger inne på golvet

Kan man göra sin hund mer allergivänlig?

Om man vet att man är allergisk mot hundar är det ingen bra idé att skaffa en hund. Däremot kan det vara så att man redan har hunnit skaffa hund innan allergin visar sig. Om så är fallet kan man göra vissa saker för att minska hundens allergenutsöndring och minska spridningen av allergen i hemmet.

  • Tvätta bort allergen med ett specialschampo. Det går inte att schamponera en hund hur ofta som helst, men man kan med rätt schampo tvätta hunden regelbundet. Det är viktigt att välja ett schampo som inte torkar ut hundens hud.
  • Håll rent och städa efter hunden. Välj en dammsugare med bra filter och våttorka regelbundet.
  • Undvik att ha hunden i sovrummet eller i soffan.
  • Eftersom det finns allergener i hundens saliv får man vara noga med att hunden inte slickar på den som är allergisk.

Vilken hundras passar dig?

Gör vårt test om vilken hundras man ska välja och se vilken hundras som passar dig.

Läs mer
Linnéa Kjellén