Shetland sheepdogs historia

Den ursprungliga sheltien var en brukshund som hade en viktig roll på små gårdar på Shetlandsöarna. Shetlandsöarna är några vindpinade och karga öar norr om Skottland där man länge har livnärt sig på fiske, jordbruk och fårskötsel. Hundarnas huvudsakliga uppgift var att hålla ordning på fåren och förutom bra vallningsegenskaper behövde de tåla blåsigt, regnigt och kyligt väder.

I början på 1900-talet bildades en klubb för hundrasen, Shetland Collie Club, och 1914 godkändes rasen av den brittiska kennelklubben. Den första Shetland sheepdog kom till Sverige på 1930-talet.

Fakta om shetland sheepdog:

  • Ursprung: Storbritannien, shetlandsöarna

  • Mankhöjd: 33-41 cm

  • Vikt: 6-12 kg

  • Livslängd: 12-13 år

  • Egenskaper: intelligent, livlig, tillgiven, matglad

Storlek och utseende hos en shetland sheepdog

För många är en Shetland sheepdog en Collie i miniatyr. Det stämmer ganska bra som en beskrivning. Det är en liten hund, med en mankhöjd runt 36 cm. Den är harmonisk och proportionerlig i sin kroppsbyggnad och rör sig lätt och graciöst. Du kan se Shetland sheepdog i en mängd olika färger. Vanligast är sobel och vit, men de kan också vara trefärgade, blue merle, svart-vita eller svarta med tantecken. Gemensamt är att pälsen är lång och fluffig. De har en tät mjuk underull och långa täckhår som skyddar mot kyla och väta.

På senare år har det dykt upp miniatyr shetland sheepdog. Det är inte en egen ras eller standard, utan det är hundar som korsats med andra små hundraser eller där man har avlat på små individer som gör att det föds Shetland sheepdog som är mycket mindre än standardmått.

shetland sheepdog gör slalom på en agilitybana

Egenskaper och temperament hos Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en hundras som är livlig, kvicktänkt och arbetsvillig. Den är dessutom följsam och hängiven så den passar till många olika aktiviteter där samspel mellan hund och förare är viktigt. De är populära som utställningshundar och är ofta framgångsrika i olika hundsporter. Tack vare att de är snabba, viga och bra på att hoppa så är de väldigt duktiga på agilitybanorna. Läs mer om att träna och tävla i agility.

Shetland sheepdog passar till en hundägare eller familj som vill ha ett aktivt hundliv där hunden får vara med på olika upptåg. De är flexibla och anpassningsbara. De umgås ofta bra ihop med andra hundar. Man får vara beredd på att de är väldigt matglada och de har ganska nära till skall.

Hälsa och sjukdomar hos Shetland sheepdog

Shetland sheepdog har några sjukdomar bundna till rasen. Det förekommer till exempel ett par ögonsjukdomar: CEA och PRA. CEA (Collie Eye Anomaly) är en utvecklingsrubbning i ögats bakre del. PRA (Progressiv retinal atrofi) är en ärftlig näthinnesjukdom. Hos rasen förekommer också tillfälliga magåkommor och felväxande ögonhår förekommer.

Om du gillar Shelties så gillar du kanske också:

Collie

Border Collie

Papillon

Dags att köpa valp?

Här hittar du goda råd inför valpköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén