Chihuahuans historia

Chihuahua anses härstamma från Mexico men det är inte helt självklart. Man tror att hundrasen härstammar från toltekernas små hundar, som kallades techichi, vilka man har funnit avbildningar av.

Men man har också hittat chihuahualiknande hundar avbildade i egyptiska fornlämningar från så tidigt som 1500 år f Kr. Ett annat ursprung skulle kunna vara Malta där man har hittat tidiga spår av den här typen av hundar, och där de fortfarande är väldigt populära. På Malta kallas de för fickhundar.

Namnet har dock rasen fått från en av Mexicos delstater, Chihuahua. Första hundarna importerades till Sverige 1951 men fick inte något genombrott i Sverige förrän 1958 då fler hundar importerades. Idag är det en enormt populär sällskapshund.

Spana in vår topplista över populära hundraser.

Fakta om chihuahua:

  • Vikt: 0,5-3 kg

  • Mankhöjd: 15-20 cm

  • Livslängd: 12-20 år

  • Egenskaper: pigg, social, kan vara skällig

  • Vanliga sjukdomar och skador: patellaluxation, risker med dvärgväxt

Storlek och färger hos Chihuahua

Chihuahua är världens minsta hundras. Det finns en korthårig och en långhårig variant. Förutom pälsen så är de två varianterna helt lika. Hundrasen utmärker sig förutom med den lilla storleken med det äppelformade huvudet.

En chihuahua kan väga mellan 500 g till 3 kg. De har en mankhöjd mellan 15-20 cm. Det finns de som är ännu mindre men de är ovanliga. Du kan hitta chihuahua i alla tänkbara färger, antingen enfärgade eller i olika mönster. Några vanliga färger är vit, gräddfärgad, svart, brun, choklad, röd och gul. Den enda färgen som inte alls är godkänd är merle.

Den långhåriga chihuahuan har lång silkig päls, med tydlig krage och lång päls på svansen.

liten söt långhårig chihuahua utomhus

Temperament hos Chihuahua

Chihuahuan är pigg och alert hund som trots sin storlek är modig. Den är självsäker med en intensiv och nyfiken blick. Chihuahuan tyr sig starkt till sin ägare och flock och tvekar inte att försvara flocken högljutt om så behövs. De kan vara väldigt skälliga. Det är en utpräglad sällskapshund men den hänger gärna med på alla tänkbara aktiviteter, allt från promenader och olika hundsporter till soffmys. Innan man själv sätter sig i soffan kan det vara bra att titta under filtar och kuddar eftersom hundarna gärna kryper in under dem.

Fördelar med chihuahua är att de är väldigt sällskapliga och trevliga att ha med på alla möjliga aktiviteter. Några nackdelar med chihuahua kan vara den lilla storleken som gör dem utsatta. De har också vaktande instinkter som man kan får arbeta med från att chihuahuan är valp så att de accepterar främmande människor.

 

Chihuahuans hälsa

Rasen ingår i SKKs (Svenska Kennelklubbens) hälsoprogram för patella luxation (lösa knäleder). Man är också väldigt uppmärksam på de risker som finns med rasens dvärgväxt, t ex bett-, käk- och tungproblem. De hundar som har utstående ögon löper en ökad risk för ögonskador.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert