1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Hundvalpar
  4. Vanliga frågor och svar om hundvalpar

När öppnar valpar ögonen?

När valparna föds är de små och sårbara. De är också både blinda och döva. De är helt beroende av att tiken tar hand om dem. Som hunduppfödare är det viktigt att ha mycket uppsyn över tiken och valparna första veckorna så att man ser att valparna får äta och att tiken tar hand om dem.

Redan efter två veckor börjar det hända mycket med valparna. Runt två veckors ålder öppnar valparna ögonen och öronen. Efter det börjar de bli mer kavata och börjar våga röra sig bort från mamman. Många säger att det är när valparna öppnar ögonen som de börjar visa sin personlighet. De börjar utvecklas från små sårbara ungar till små individer.

När tappar valpen tänderna?

Hundvalpar föds med mjölktänder och precis som oss människor byts dessa tänder till permanenta tänder. Valpen börjar tappa sina mjölktänder vid ungefär 4 månaders ålder. Under perioden precis innan de tappar sina mjölktänder kan de vilja bita på allt möjligt. När de sedan börjar byta tänder kan valparna vara ömma i munnen och få sämre aptit. Tandlossningen kan orsaka smärta. Läs mer om när valpar tappar sina tänder.

Mjölktänderna kan sitta hårt fast trots att de permanenta tänderna börjar komma fram. Vissa valpar behöver hjälp att få bort de kvarsittande mjölktänderna. Det kan vara bra att ha en försäkring för valpen som omfattar även sådant som borttagande av kvarsittande mjölktänder.

Hunden har sina permanenta tänder resten av sitt liv. Det är viktigt att ta hand om hundens tänder. Det är bra att borsta hundens tänder dagligen. Om man börjar med det tidigt kan man lära hunden att det är en trevlig rutin att borsta tänderna. Läs mer om tandvård på hund.

liten valp jack russell biter matte på fingrarna

När slutar valpen bitas?

Det är naturligt att valpar nafsar och bits. Det är ett sätt för dem att utforska sin omgivning. Precis innan valpen ska byta ut sina tänder bits de oftast som mest. De tuggar på allt de kommer åt, oavsett om det är en leksak, ett stolsben eller en människohand.

Beteendet försvinner oftast av sig självt när valpen har bytt sina tänder. Vuxna hundar kan fortsätta att bita på saker, men de slutar med att bita i händer eller ben. Om valpen biter sönder saker får man vara tydlig med att det inte är okej. Locka valpen med något annat att göra och avled den från bitandet. Det är bra att ge valpen något som är tillåtet att bita på. Ganska snart lär sig valpen vad som är okej att bita i eller inte.

Hur mycket sover en valp?

Valpar kan sova nästan hur mycket som helst, minst 16 timmar per dygn. Även en vuxen hund sover mycket, ca 12–18 timmar per dygn. Stora hundar sover ofta mer än små hundar.

Sömn och vila är viktigt för att valpen ska må bra och hålla sig friska. Om hunden lider av sömnbrist kan det visa sig genom att hunden blir extra känslig för ljud, blir lättirriterad och till och med aggressiv. Den kan också bli känsligare för beröring och smärta. Andra negativa effekter av sömnbrist är att immunförsvaret försämras och hunden blir stressad.

Det är viktigt att valpen får en lugn plats i hemmet där den kan komma till ro och vila eller sova så mycket den vill. Det är lockande att hålla igång valpen, leka med den och lära den nya saker, men vilan är minst lika viktig som aktiveringen!

Hur länge ska valpen äta valpfoder?

Hur länge man ska ge sin hund valpfoder beror på vilken hundras det är. Så länge valpen växer behöver de mer näringsämnen än en fullvuxen hund. Valpen behöver mer energi i fodret och en anpassad mängd vitaminer och mineraler. Vissa hundraser är fullvuxna redan efter ett år medan andra hundraser växer längre. Din uppfödare eller andra som har samma hundras kan ge dig vägledning. Läs mer om att välja valpfoder.

När blir valpen rumsren

Valpar blir ofta rumsrena vid 3-6 månaders ålder. För att lyckas få valpen rumsren krävs en insats från hundägaren.

Riktigt små valpar kan inte hålla sig alls, utan kissar och bajsar flera gånger per dygn direkt när de behöver. När valpen blir lite större börjar den kunna hålla sig kortare stunder och då får man som valpägare vara uppmärksam så att man hinner ta ut hunden i tid. Valpar kissar ofta efter att de har sovit, ätit eller lekt, så då ska man hålla extra koll. Knepet är att rasta valpen många gånger per dygn, skapa rutiner så att den förstår när och var den ska göra sina behov samt ha tålamod och vara uppmuntrande när det blir rätt. Läs mer om att göra valpen rumsren.
söt liten valp ligger och sover

Hur länge är en hund valp?

Hur snabbt valpen växer och blir vuxen beror till stor del på vilken hundras det är. Små hundar växer klart tidigare än stora hundraser. Små hundar brukar också mogna sexuellt och känslomässigt tidigare än stora hundar. Valpen har vuxit klart allt mellan 8 och 16 månader. Sedan kan det dröja ytterligare några månader innan hunden har mognat till en stabil och vuxen individ.

Man ska inte träna valpen med belastning så länge den växer. Aktivering ska ha fokus på lek och att bygga en relation. Läs mer om träning av hund i olika åldrar.

Vilken typ av försäkring behöver en valp?

Man ska se till att teckna en hundförsäkring till valpen som gäller från och med den dagen man hämtar valpen hos uppfödare. Det är bra att ha en försäkring som omfattar mycket och har ett högre ersättningsbelopp åtminstone första året, till exempel Trippel veterinärvård hos Moderna Djurförsäkringar. Tecknar man en försäkring innan valpen blir 6 månader så får man 25% rabatt. Läs mer om vår hundförsäkring.

Mer om hundvalpar

Här hittar du rolig och nyttig information om hundvalpar.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert