Vilken är den bästa vakthunden?

Vakthundsraser kan ha olika egenskaper som man har nytta av. En stor vakthund kan avskräcka inkräktare bara genom att visa sig. Ett annat sätt för en vakthund att göra sitt jobb är att väcka uppmärksamhet genom att skälla. Den bästa vakthunden är den som kan kommunicera till dig som hundägare och som varnar för det som du lär den att varna för.

Vakthundsraser är lojala, modiga, starka och vaksamma. En vakthund ska vara uppmärksam men inte rädd. Rädsla hos en hund kan göra att de överreagerar på sin omgivning och blir aggressiv mot främlingar. En bra vakthund signalerar tydligt när en främling dyker upp eller att något inte är som det ska. De är stabila tillsammans med sin familj och kan också lära sig vilka som tillhör den utökade familjen, till exempel släkt eller vänner som kommer regelbundet på besök.

vakthund rottweiler sitter på en bro

Stora vakthundar

De hundraser som är mest typiska vakthundar är stora och starka och ger ett imponerande intryck. De avskräcker ofta inkräktare bara genom att visa sig.

Rottweiler är en hundras från Tyskland som från början avlades fram till att valla och skydda boskap. De skyddade också arbetare på boskapsmarknader. Det är en robust och modig hundras som är känd för sin lojalitet. Perfekt som vakthund, men kräver träning och tydligt ledarskap för att nå sin fulla potential.

Tysk schäferhund är också en hundras från Tyskland som användes som herdehund, det vill säga för att valla och vakta boskap. Hundrasen har länge varit populär inom försvarsmakten och polisen eftersom den är arbetsvillig, modig och uthållig.

Boxer användes ursprungligen till en speciell typ av hetsjakt, men idag har de lite jaktinstinkt kvar och är istället bra som vakthundar. De är smarta, lättlärda och väldigt lojala. De har dessutom en fysik och energinivå som kan verka avskräckande. De kräver mycket motion och aktivering och är sällan lämpliga som en första hund.

Rhodesian ridgeback är en hundras från Afrika som har använts vid jakt på storvilt. De är väldigt lojala till sin familj och tvekar inte att försvara dem och hemmet mot inkräktare. Det finns individer som är osäkra och som är överdrivet misstänksamma mot främlingar och andra hundar. Men de individer som har en stabil mentalitet och bra träning blir också bra vakthundar.

Grand danois är en av världens största hundraser och kan avskräcka de flesta bara genom sin imponerande kroppsbyggnad. Det är en vänlig och lojal hundras som kan vara reserverad mot främlingar.

liten vakthund cairnterrier står och spanar

Små vakthundar

Det finns flera hundraser som man kanske inte tänker sig är bra vakthundar eftersom de är så små och inte ger något avskräckande intryck. De kan dock vara väldigt bra på att uppmärksamma sina ägare på att främlingar kommer genom att skälla.

Cairnterrier är en liten hundras från Skottland. Det är en envis och tuff hundras och lever verkligen upp till uttrycket ”stor hund i litet format”. Den är en aktiv och trogen följeslagare som kommer varna för alla som närmar sig hemmet.

Tax är också en hundras som är hängiven till familjen. De är vaksamma och envisa och kan med ett tydligt skall varna för inkräktare. Hundrasen kan ha en tendens att vakta alla resurser så man får lära hunden vad det är den ska vakta och inte.

Dvärgschnauzer är en liten hund med stor karaktär. De härstammar från hundar som användes som råttfångare och gårdshundar och har en naturlig instinkt att vakta hemmet. De har också lätt till skall.

Dvärgpinscher är en orädd hund och de är ständigt aktiva och beredda att varna. Den påminner om Doberman som är en av de mest populära vakthundarna men är en bråkdel i storlek så den passar bra för en familj som inte har en stor tomt att vakta. Hundrasen är plikttrogen och vill gärna vara i sin ägares närhet.

Chihuahua är mest kända för att vara små, söta och skälla mycket, men om man tränar sin chihuahua kan de bli bra vakthundar och endast varna med skall när det är inkräktare på gång.

 

Att köpa vakthund

Innan man bestämmer sig för att välja en vakthund ska man fundera på vad det är för karaktär hos hunden man är ute efter. Vill man ha en typisk vakthund som försvarar tomten eller vill man ha en hund som varnar när någon knackar på dörren? Många sällskapshundar eller jakthundar kan också tränas till att varna med skall eller signalera i vissa situationer.

Ta kontakt med en seriös uppfödare för rasen du är intresserad av och be om information inte bara om den fysiska hälsan utan också om resultat från mentalbeskrivning eller mentaltester. Se till att få träffa gärna både tik och hanhund till den planerade valpkullen så att du kan göra dig en uppfattning om hur hunden är och om det är något som skulle kunna passa till dig.

Om man väljer en hundras som har nära till skall så får man vara beredd på att träna hunden mycket i att behärska sitt skällande till rätt tillfälle eller stå ut med att hunden låter mycket. Väljer man en stor och stark hundras måste man se till att träna den lite extra från tidig ålder i lydnad och koppelträning.

Oavsett vilken hundras man väljer så kräver den motion och stimulans på olika sätt för att må bra. Läs mer om att träna hund.

Redo att köpa hund?

Här hittar du goda råd och bra information inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén