Boxerns historia

Boxer är en hundras från Tyskland. Den sägs härstamma från en tysk bulldogg som ursprungligen användes till jakt. De användes vid hetsjakt på björn, varg och vildsvin. När jakten på rovdjur minskade hade man i stället behov av gårdshundar eller hundar som kunde vakta boskap och då förändrades även aveln av dessa hundar. Den moderna boxern kom till mot slutet av 1800-talet och 1902 skrevs den första rasstandarden för boxer.

Under första världskriget användes många hundar av rasen av militären som både räddningshund, patrullhund och skyddshund. Boxer är också en populär polishund hos framför allt tyska polisen.

 

Boxer – storlek och utseende

Boxern är en medelstor till stor hund som är kraftfull och atletisk. Hanhundar kan bli över 60 cm i mankhöjd medan tikarna är lite mindre. En fullvuxen boxer väger 25-30 kg.

Det är framför allt huvudet som är utmärkande för boxer. Det är smalt och kantigt med en bred mun och underbett. De flesta boxer har en väldigt kort nos. Den korta nosen kan ge olika typer av hälsoproblem som man även kan se hos mops och fransk bulldogg.

Färgen hos en boxer är gul eller tigrerad med en svart mask eller vita tecken. Den gula färgen kan vara allt från ljusgul till mörkt röd. Det finns boxer som är vita till färgen, men den färgen är inte godkänd enligt rasstandard. Det finns inte heller boxerhundar som är svarta, däremot finns det andra liknande hundraser som kan ha färgen svart eller grå, som till exempel cane corso.

närbild på två boxer med röd färg och vita tecken

Temperament hos en boxer

Det här är en hundras som är alert och nyfiken. Boxer ska också vara stabil, samarbetsvillig och modig vilket är egenskaper som gör att den är en bra brukshund och populär som polishund. Det finns dock stor variation mellan individer och det finns boxer som är överaktiva och svåra ett lämna ensamma. Det finns också boxer som kan visa aggression mot andra hundar.

Under förutsättning att en boxer får bra med motion och stimulans samt ett tydligt ledarskap så är det en trevlig familjehund i den aktiva familjen. Boxer är sällan en lämplig hundras som första hund.

 

Sjukdomar hos boxer

En boxer blir 10-12 år gammal. Tyvärr så finns det en del hälsoproblem hos rasen. Eftersom det är en hundras med kort nos kan de lida av problem med andningen som andra trubbnosar. Som hos många andra stora hundraser finns också problem med Höftledsdysplasi (HD) och här finns hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben.

Några andra speciella sjukdomar hos boxer är:

  • Spondylos: det här är en ryggsjukdom som leder till att rörligheten i ryggen försämras. Alla hundraser kan drabbas av sjukdomen men den är mer förekommande hos vissa raser.
  • Renal dysplasi:  Det här är en njursjukdom som påverkar utvecklingen an hundens njurar. Sjukdomen visar sig genom bland annat ökad törst, hunden kissar ofta, dålig aptit och kräkningar. Sjukdomen visar sig ofta tidigt i hundens liv, innan 4 års ålder. Även för den här sjukdomen finns det hälsoprogram.
  • Hudproblem: Hos boxer förekommer också ganska frekvent hudåkommor som visar sig i klåda, utslag, röda tassar, infektioner samt allergier. Läs mer om atopi hos hund.

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om vår veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert