Stående fågelhund

Stående fågelhundar är hundraser som har ett speciellt beteende att ”stå för fågel”. Vid jakt på fågel söker hunden efter fåglar som ligger och trycker i gräs eller buskage, till exempel ripa eller fasan. När hunden hittar en fågel står den alldeles stilla och pekar mot fågeln i en speciell position. På kommando från jägaren skrämmer hunden upp fågeln och avvaktar sedan tills det att jägaren har haft möjlighet att skjuta. Därefter hämtar hunden det skjutna viltet, det vill säga apporterar.

Man kan göra jaktprov för stående fågelhund. Då simulerar man en jakt på fågel och bedömer dels hur hunden söker sig fram till fågeln, dels hur den arbetar när den pekar på viltet. Vid provet bedöms också hur hunden arbetar när den stöter upp fågeln och hur den apporterar.

Flera av de stående fågelhundarna används också vid jakt på småvilt. Exempel på hundraser som räknas som stående fågelhundar är vorsteh, weimaraner, pointer, engelsk setter, münsterländer och breton.

stående fågelhund pointer i position

Stötande fågelhund

Med en stötande fågelhund ser jakten lite annorlunda ut. Man jagar inte bara fågel utan även annat småvilt. De stötande hundraserna stannar inte upp och visar var viltet är utan de stöter direkt upp det när det passeras. Hunden arbetar ofta nära jägaren som är redo att skjuta när en fågel eller annat vilt skräms upp.

En typisk stötande fågelhund är cocker spaniel. Hundrasen har till och med fått sitt namn eftersom de avlades fram för att jaga morkulla som på engelska heter woodcock. Andra exempel på stötande hundraser är engelsk springer spaniel, wachtelhund och welsh springer spaniel.

stötande fågelhund springer spaniel

Apporterande hundar

Apporterande hundar är hundraser som avlats fram för att hitta och hämta skjutet vilt i vatten och på land. Alla raserna har ordet retriever i sitt namn från engelskans retrieve som betyder hämta. Det är framför allt vid jakt på andfåglar och hönsfåglar som man använder apporterande hundar så de räknas till fågelhundar.

De apporterande hundarna är ofta väldigt duktiga på eftersök och annat sökarbete. Typiska apporterande fågelhundar är labrador retriever, golden retriever, flatcoated retriever och tollare (nova scotia duck tolling retriever).

tollare apporterar i vatten

Skällande fågelhund

Mindre vanliga är de hundraser som är skällande fågelhundar, även kallade trädskällare. Det här är hundraser som används vid jakt på skogshöns som tjäder, orre och ripa. Skällande fågelhundar stöter upp skogshöns och markerar genom att skälla vilket träd fågeln sätter sig i. Hunden ska även kunna följa efter en fågel som inte sätter sig i ett träd omedelbart. Typiska skällande fågelhundar är svenska hundrasen norrbottenspets och finsk spets.

 

Träna en fågelhund

För att få en riktigt bra jakthund krävs det mycket träning av grunderna i lydnad. Fågelhundar har ofta en stark jaktinstinkt och även om de har medfödda beteenden måste hunden lära sig hur de ska kontrollera sina instinkter och förstå att det är föraren som bestämmer. Hunden får inte på eget bevåg ge sig iväg och jaga fågel.

Man ska börja tidigt med alla vanliga lydnadsmoment som sitt, ligg, stanna osv. Bygg upp relationen och lydnaden genom lek och roliga övningar. Hunden måste också lära sig att hantera skott, att apportera och att spåra. Man måste också lära hunden att ta sig fram i vatten och sedan få ihop alla moment till det arbete som hunden ska utföra under jakten.

Vill man inte jaga med sin fågelhund måste man hitta andra sätt att stimulera hunden. Det kan man t ex göra genom olika typer av spårarbete eller hundsporter av olika slag som lydnad eller rallylydnad. Som hundägare till en fågelhund måste man komma ihåg att flera av dessa hundraser har stark jaktinstinkt och lämpar sig sällan som bara sällskapshund.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén