Rallylydnad är idag en av de mest populära hundsporterna i Sverige och det är lätt att förstå varför. Alla typer av hundar och förare kan vara med. Man startar i nybörjarklass och kan sedan avancera uppåt; Fortsättning, Avancerad och Mästarklass.

Samspelet mellan hund och förare är i fokus och det krävs en väldigt god kontakt mellan förare och hund. Det allra viktigaste är dock att ha roligt tillsammans med sin hund.

Vem kan hålla på med rallylydnad?

Det här är verkligen en hundsport som passar alla. Både hundar och förare. Så länge hund och förare har fysiska förutsättningar för att genomföra moment av grundlydnad i ett ganska lugnt tempo. Det är enklare att komma igång med banor om det redan finns en grundlydnad hos hunden, men det här är också ett bra och roligt sätt att öva upp lydnaden.

Vad behöver jag för att komma igång?

Att gå en kurs med hunden är alltid bra. Kolla med din närmaste brukshundsklubb för deras utbud. På en kurs får du information om rallylydnad, hjälp att komma igång och ofta kursmaterial som kan hjälpa dig i din vidare träning. Vill du tävla ska du absolut gå en kurs så du vet vilka regler som gäller och vad som är viktigt att tänka på.

Idag går det också att hitta väldigt mycket information på nätet. Du kan hitta alla de skyltar som finns samt beskrivningar för de olika momenten. Skyltarna är enkla att skriva ut och plasta in och så kan du göra dina egna små banor.

Du behöver förutom skyltarna några koner och sen givetvis en bra belöning till hunden. Testa vilket godis eller vilken leksak som gör att din hund har all uppmärksamhet på dig och vill fortsätta lära sig nya saker.

rallylydnad skyltar och banor

Vilken nytta ger rallylydnad?

Ökat samarbete och glädje är ett resultat av träningen. Många upplever en ökad kontakt med sin hund och många moment är användbara i vardagen. Eftersom man övar på olika lydnadsmoment har man även nytta av detta i andra hundsporter.

Läs mer om att träna och tävla i rallylydnad.

Redo att tävla i rallylydnad

Hur går det till när man tävlar i rallylydnad? Här hittar du information och tips.

Läs mer
Linnéa Kjellén