Flatcoated retrievers historia

Flatcoated retriever är en hundras från England. Hundrasen började utvecklas redan på 1800-talet då klappjakt på fasan blev vanligare på de engelska godsen. Vid den här typen av jakt fanns det behov av en skicklig apportör som så snabbt som möjligt kunde samla in det skjutna viltet. Man ville också att hunden skulle vara följsam, bra på att bära vilt i munnen utan att bita för hårt, kunna hålla sig lugn trots skottlossning och vara uthållig så att den kunde jobba många timmar. Med den här målsättningen började man avla på olika typer av hundar för att få fram den perfekta apportören. Så småningom skapades hundrasen Flatcoated retriever. Den registrerades som ras i början på 1900-talet. Den första flatten kom till Sverige på 60-talet och har blivit mycket populär.

Fakta om flatcoated retriever:

  • Ursprung: England
  • Mankhöjd: 56-62 cm
  • Vikt: 25-36 kg
  • Livslängd: 8-14 år
  • Energinivå: Mycket hög 

Storlek och utseende hos flatcoated retriever

Det här är en ganska stor hund som är stark och spänstig. Mankhöjden ligger strax under 60 cm och de väger runt 30 kg. De kan på flera sätt påminna om labrador retriever eller golden retriever, men har ett smalare och mer elegant utseende. De har också längre nosparti.

Flatcoated retriever kan vara svart eller leverbrun. Precis som namnet avslöjar har den en lång, platt päls. Det finns också några flatcoated retrievers som får den gula färgen precis som en Golden retriever, men de blir inte godkända på utställning.

flatcoated retriever utomhus

Temperament hos flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en jakthund som gärna vill apportera fågel och småvilt. Det är en aktiv hundras som behöver stimulans både fysiskt och mentalt. Om man inte tänker jaga med hunden är det lämpligt att aktivera den med någon hundsport. Eftersom det är en hundras som är arbetsvillig och följsam så passar den i de flesta grenar. Läs mer om att träna apportering.

Det är en social hundras och den uppskattar inte att vara ensam långa stunder. En flat passar bäst hos en aktiv hundfamilj där den kan vara med på olika upptåg. Man får räkna med att ta vara på hundens energi på bästa sätt. En understimulerad hund hittar gärna på bus på egen hand.

Hälsa och sjukdomar hos Flatcoated retriever

Det förekommer en del cancer och tumörer hos hundrasen som i vissa fall är elakartade. Cancer är den vanligaste dödsorsaken hos Flatcoated retriever. Det pågår ett stort forskningsprojekt i Sverige för att kartlägga rasens hälsa och för att försöka lära sig mer.

Det förekommer också ögonsjukdomar samt att man som i många andra raser får vara uppmärksam på höftleder och armbågsleder.

Läs om fler hundraser.

Vilken hundras ska man välja?

Läs våra råd inför att välja hundras.

Läs mer
Linnéa Kjellén