Tollarens bakgrund

Tollare är vårt vardagliga namn på Nova scotia duck tolling retriever som rasen egentligen heter. Det här är en hundras från Kanada. Den utvecklades i början på 1800-talet för att locka och apportera sjöfågel.

Det finns olika teorier om ursprunget. En är att hundrasen ursprungligen kommer från ”havshunden” som användes av MicMac-indianerna på halvön Nova Scotia. De var beroende av hundarnas hjälp för att hämta in nedlagt byte, främst fågel. Hundarna utvecklade efterhand en teknik att locka fåglarna till stranden och den var effektivast i sitt arbete om den såg ut som en räv, därav den röda färgen.

Under 1800-talet visade det sig att Tollaren passade bra till att användas vid tjuvjakt, den lätta smidiga hunden arbetade tyst, tog inte kontakt med främlingar och kunde själv apportera och bära hem bytet.

Först 1945 godkändes hundrasen av den kanadensiska kennelklubben. Rasklubben bildades så sent som 1974 vilket gör Nova scotia duck tolling retriever till den yngsta retrieverrasen. Den första tollaren i Sverige registrerades 1984 och har sedan ökat lavinartat i popularitet.

Spana in vår topplista över populära hundraser.

Fakta om Nova Scotia duck tolling retriever:

  • Smeknamn: Tollare
  • Vikt: 17-23 kg
  • Mankhöjd: 42-52 cm
  • Livslängd: 10-14 år
  • Ursprung: Kanada
  • Aktivitetsnivå: hög, passar till erfaren hundägare

Storlek och utseende hos Tollare

Tollaren är lite mindre än de andra retrieverraserna. De har en mankhöjd runt 48 cm och väger sällan mer än 20 kg. Färgen är den karakteristiska röda och de har ofta vita tecken på huvudet, bröstet, tassar och svanstipp. Det finns de hundar som inte har några vita tecken.

Något som är speciellt med tollarens utseende är att de ofta har en ljus färg på nosen som smälter in i pälsfärgen. De kan också ha bärnstensfärgade ögon.

hund tollare står i vattenbrynet

Att köpa en tollare

Tollaren är i grunden en apporterande fågelhund. Det är en utpräglad arbetshund som kräver både mental och fysisk stimulans för att må bra. Hundrasen är självständig, intelligent och ofta envis. Den är arbetsglad och lättlärd men samtidigt krävande. En understimulerad tollare blir rastlös och påträngande och kan hitta på egna bus. Det är inte en lämplig hundras som första hund.

Arbetsglädjen och den höga aktivitetsnivån gör att den är populär inte bara som apportör och jakthund utan inom många hundsporter och aktiviteter. Lydnad, agility, spår, sök med mera. De arbetar ofta väldigt bra som eftersökshund. Om du kan aktivera och stimulera en tollare och ta vara på energin så får du en väldigt glad och trevlig hund. De gör sitt bästa för att göra ett bra jobb och njuter av att vara duktig!

 

Tolling

Tollaren är som sagt en apporterande fågelhund. De har dessutom en unik teknik att locka fåglar genom att hoppa och leka längs stranden så att de väcker fåglarnas nyfikenhet. Detta beteende lurar fåglarna att komma inom skotthåll. Hunden sänds därefter ut för att apportera de skjutna fåglarna. De här hundarna har generellt en väldigt stor vilja att apportera och kommer tillbaka med det skjutna viltet till sin förare utan att skada det.

 

Hälsa

Allmänt sett är rasen frisk.

Det finns ett par autoimmuna sjukdomar som drabbar rasen och kallas ”tollarsjuka”. Det är meningit (hjärnhinneinflammation) och en reumatisk SLE-liknande sjukdom. Dessa sjukdomar är vanligare hos tollare än hos andra hundraser.

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer också.

Vilket hundras ska man välja?

Läs mer om att välja hundras.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert