Hund som kliar sig
Som hundägare är det bra att lära sig sin hunds normala beteenden så att man lättare lägger märke till om något förändras. Man bör kontrollera hundens hälsostatus regelbundet samt lära sig hur hunden kliar sig, rullar sig eller biter på tassar eller i svansen. Om hunden kliar sig mer än normalt kan det tyda på både klåda och smärta. Det är något som besvärar hunden som den vill bli av med. Om hunden kliar sig mycket över hela kroppen kan det tyda på allergi eller hudproblem. Om hunden kliar sig på ett specifikt område kan det vara tecken på andra bekymmer.
- Hunden kliar sig i öronen och ruskar på huvudet. Det är ofta ett tecken på öroninflammation. Kontrollera öronen genom att titta i dem och lukta. Vid en öroninflammation kan man ofta se smuts i örat och en rodnad. Läs mer om öroninflammation hos hund.
- Hunden biter sig i tassarna. Det här kan vara ett tecken på att det har fastnat något mellan trampdynorna eller att hunden har fått ett sår. Det kan också vara ett tecken på en svampinfektion. Om hunden är besvärad och man ser en rodnad eller irritation mellan trampdynorna ska man ta kontakt med veterinär. Läs även mer om hur du tar hand om hundens tassar.
- Hunden kliar sig i baken. Om hunden slickar sig ovanligt mycket runt analöppningen och drar sig fram med rumpan i marken kan de ha problem med analsäckarna. Dessa töms normalt när hunden bajsar men kan bli överfyllda av olika anledningar. Hunden kan också drabbas av analsäcksinflammation. Kontakta Djurens vårdguide eller din veterinär om beteendet pågår mer än vid ett enstaka tillfälle.
Hudproblem hos hund
Om hunden kliar sig mycket på flera ställen kan det tyda på ett hudproblem som är utbrett över hela hundens hud. Vanligaste orsaken till den här typen av klåda hos hund är:
- Parasiter som loppor, mjällkvalster eller rävskabb
- Foderallergi, pollenallergi eller allergi mot andra ämnen i omgivningen så kallad atopisk allergi.
- Hudinfektioner på grund av bakterier eller jästsvampar, till exempel Demodex.
Man kan börja med att undersöka hunden och se om man själv kan hitta loppor eller löss. Hittar man inget med förstoringsglas får man ta hjälp av veterinär för att utreda vidare. Veterinären börjar alltid med att utesluta parasiter. Därefter utreder veterinären om hunden kan ha en allergi.
Förebygga klåda hos hund
Som hundägare kan man förebygga problem med hundens hud genom att hjälpa den att bibehålla en hel och ren hud. Här är några tips:
- Ge hunden hundfoder av hög kvalitet. Ta hjälp av en veterinär eller foderrådgivare och hitta ett foder som passar till din hund.
- Håll hunden ren och om du har en långhårig hund; borsta den regelbundet. Kamma ut tovor och klipp pälsen runt trampdynorna om det behövs. Läs mer om pälsvård för hunden.
- Bada eller duscha hunden regelbundet. Använd ett milt schampo som är anpassat för hundar. Skölj ur schampot ordentligt och torka hunden. Beroende på vilken typ av päls hunden har kan man behöva hjälpa den att bli torr genom att torka och föna ordentligt.
- Om hunden tycker om att bada ute – se till att skölja ur smutsigt vatten när ni kommer hem och hjälp hunden att bli torr efter badet.
- Undersök hunden regelbundet. Speciellt områden med mindre päls samt öron och tassar.