Hundens ämnesomsättning

Den viktigaste energikällan för hunden är fett, medan proteiner bland annat bygger upp muskler och skelett och används för att reparera vävnader. Kolhydrater används både som energikälla och påverkar dessutom tarmens bakterieflora och passagen genom tarmarna.

Hundens ämnesomsättning skiljer sig från människans. Hunden har ett större behov av tillskott av fett och proteiner och ett mindre behov av kolhydrater. Hunden har svårare att tillgodogöra sig näring från kolhydrater än vad människan har. Det betyder att du inte kan ge din hund samma föda som du själv äter, utan hundens diet måste anpassas till hundens unika behov. Läs mer om hundens näringsbehov.

 

Hundfoder – vilket ska jag välja?

Hundens näringsbehov förändras genom livet. En ung hund har bland annat ett stort energibehov eftersom den både rör sig mer och växer. Unga hundar har även ett behov av mer vitaminer och mineraler, men de är samtidigt känsliga för felaktiga mängder av dessa ämnen. Bland annat kan en felaktig kalcium- och fosformängd orsaka skada och påverka utvecklingen av eventuella skelettproblem.

En äldre och senior hund har en sämre energiförbrukning och har således lättare att gå upp i vikt och behöver ett foder med lägre energihalt. Äldre hundar kan däremot må bra av vissa tillskott, till exempel glukosaminer som kan hjälpa till att hålla hundens leder friska.

 

Priset på hundfoder

Kostnaden för ett hundfoder skiljer sig mycket mellan olika kommersiella märken. Vad skiljer dessa hundfoder åt?

De dyrare hundfodren tillverkas oftast av ingredienser av högre kvalitet än de billigare. Proteinets biologiska värde och smältbarhet skiljer mellan olika proteiner. Ju högre biologiskt värde proteinet i fodret har och ju högre smältbarhet det är, desto dyrare foder. Fettet i fodret påverkar också priset, ett foder som innehåller de flesta eller alla livsnödvändiga fettsyrorna kostar självklart mer. Kolhydraterna som ingår i fodret påverkar också kostnaden. Ett dyrare foder innehåller oftast kolhydrater som är lätta för kroppen att bryta ner och tillgodogöra sig.

Mängden vitaminer och mineraler och dess inbördes förhållande till varandra påverkar även priset.

hund labrador blir serverad mat av husse

Olika typer av hundfoder

Det finns bland annat torrfoder, våtfoder och färskfoder.

Torrfoder

Det flesta hundar får torrfoder, enbart eller med lite matrester som extra krydda. Torrfoder är enkelt att förvara och kan serveras som det är eller uppblött i vatten. Det är alltid bra att läsa på vad fodret innehåller och hitta en variant som ger hunden den näring den behöver och som den tycker om. Storleken och hårdheten på foderkulorna kan också påverka om hunden uppskattar att äta fodret eller inte.

Våtfoder

Våtfoder upplevs ofta som smakligare av många hundar och är också bra att ge när hunden behöver få i sig mer vätska. Det kan vara bra med våtfoder till hundar som har problem med urinsten. En skål med våtfoder innehåller färre kalorier än samma mängd torrfoder. Har man en hund med stor aptit kan det vara en fördel att servera våtfoder eller uppblött torrfoder.

Färskfoder

Det finns också ett stort urval av färskfoder till hund. Det säljs oftast i frysdisken och ska också förvaras fryst. Färskfodret innehåller rått kött, ben, organ och ibland grönsaker. Mängden brosk och ben kan påverka hur hunden smälter maten. Vissa hundar blir hårda i magen om det är för mycket ben eller brosk i fodret. Viktigt att tänka på med färskfoder är hanteringen. Det kan finnas bakterier i fodret som inte är något större problem för hunden men som kan vara mindre bra för oss människor.

Om hunden får ett helfoder bör den inte få några extra tillskott av vitaminer och mineraler eftersom den då kan få ett skadligt överskott av vissa ämnen i kroppen. Däremot är det ytterst viktigt med tillskott av bland annat vitaminer och mineraler om du ger din hund en hemlagad diet.

 

Att byta hundfoder

Hundar mår bra av att äta samma foder under en längre period. Det finns dock tillfällen då man måste byta foder. Det kan till exempel vara när hunden inte längre är valp, om hunden minskar eller ökar sin aktivitetsnivå, om hunden blir dräktig eller om hundens hälsa påverkas av fodret som vid en allergi eller tandsten.
Man kan se tecken på att fodret inte är bra för hunden, till exempel:

  • matt och livlös päls
  • lös avföring eller en hund som fiser ofta
  • hunden är för mager eller överviktig
  • hunden har låg energinivå

Genom att ta hjälp av en veterinär eller kostexpert kan man få råd om vilket foder man ska byta till. Man kan till exempel få foderrådgivning hos Firstvet.

När man byter foder till hunden ska man göra det stegvis. Blanda lite av det nya fodret med det gamla. Öka andelen av det nya fodret stegvis under ungefär en vecka. Om det verkar fungera bra går man helt över till det nya fodret. Var uppmärksam på att hunden dricker, kissar och bajsar som den ska. Du bör använda det nya fodret i ca två månader innan du kan dra några slutsatser på om det ger en positiv effekt eller inte. Reagerar hunden kraftigt på det nya fodret ska du givetvis byta tillbaka direkt och rådgöra med veterinär.

Vad får hundar inte äta?

Här hittar du en lista på livsmedel och annat som är olämpligt för hundar.

Läs mer
Ylva Trygger Veterinär