Lär känna din hund när den är frisk
Hundar är olika stora och har ganska olika data när det gäller normal puls, andningsfrekvens och temperatur. Ett bra råd är att kolla upp din egen hunds normala funktioner i lugn och ro och notera det någonstans där du har det tillgängligt i t ex din telefon eller tillsammans med registreringsbevis och försäkringshandlingar. Samtidigt som du gör det lär du dig att hitta bästa platsen för att ta pulsen, lära dig se hur din hund andas normalt och vad din termometer ger för resultat när din hund är helt frisk. En sådan loggbok gör det betydligt lättare för en veterinär att ställa diagnos om någonting händer.
Hundens puls
Det brukar gå bra att hitta hjärtat på hunden strax bakom frambenet. Räkna antal slag under 15 sekunder och multiplicera med fyra. Riktvärdet för en vuxen hund ligger på 70-100 slag per minut. Äldre hundar kan ha en lägre frekvens och en yngre kan ha upp till 200 slag per minut.
Hundens andning
När det gäller andningen kan det för en vuxen hund skilja mellan 8-20 andetag per minut, yngre hundar kan ha upp till 30 andetag per minut.
Lägg märke till hur hundens andning är i vila eller efter ansträngning. Du lär dig skilja på normalt ansträng andning eller när den är tung och onormal.
Hundens temperatur
Temperaturen kan skilja mellan 37,5 till 39 grader, ibland upp till 40 grader om det är en yngre hund eller en hund som är stressad eller utsatt för värme. Ta tempen i rumpan helst på morgonen eller efter att hunden har vilat i minst 20-30 minuter.
Hundens tandkött
Ett bra sätt att kontrollera hur din hund mår är att titta på hundens tandkött som ska vara laxrosa (där inget mörkare pigment finns). Är tandköttet blekt eller missfärgat finns risk för t ex inre blödningar, allmän cirkulationsrubbning eller andra sjukdomar. Tryck fingret mot tandköttet. Titta på punkten - den laxrosa färgen ska komma tillbaka inom 3 sekunder. Känns tandköttet kladdigt lyft upp huden försiktigt i nacken med nyporna. Släpp huden. Den ska snabbt återgå till normalläge. Blir hudvecket kvar kan det tyda på uttorkning. Hunden kan då behöva dropp.
Första hjälpen hund
En skärskada i en tass kan blöda intensivt. Det är alltid bra att ha med ett lämpligt första hjälpen kit för hund i bilen eller allra helst i ryggsäcken vid vistelse i skog och mark. Sådana första hjälpen kit anpassade för djur finns att köpa på zooaffärer, apotek och veterinärmottagningar. Läs på innan något händer så att du kan använda förbandsmaterialet på bästa sätt när olyckan är framme. Kontrollera innehållet regelbundet så att allt finns som det ska. Läs mer om sårskador hos hund .
Har din hund brutit benet håll hunden i stillhet. Försök inte att lägga frakturen tillrätta. Det kan göra mer skada än nytta. En sådan fraktur kan göra mycket ont och även den snällaste hunden kan bitas.
Har din hund blivit biten av en orm gäller det att hålla hunden stilla och snabbt ta sig till veterinär. Se mer om ormbett på hund och insektsstick .
Granskad av
Ylva Trygger Veterinär