Hur visar sig allergi hos hund?

En allergisk hund får klåda, olika problem som infekterad hud, röda svullna tassar, öron, ögon och slemhinnor. Har hunden problem med pollenallergi så klingar symptomen av när det aktuella pollenet försvinner ur utemiljön. Från höst till tidig vår kan hunden vara helt symptomfri. Hundar tar framför allt upp allergenet genom den nakna huden i tassarna och inte lika mycket genom inandningsvägarna som vi människor. Tassarna svullnar och bakterier och svamp frodas i värmen mellan trampdynorna.

Hur kan jag hjälpa min hund?

Ett dagligt bad av hundens tassar med helst ett klorhexidinschampo kan göra underverk för en pollenallergisk hund. Schampot sitter i minst 10 minuter och det dödar de bakterier och svamp som ger hudproblemen mellan trampdynorna. Vill man inte vänta i duschen så kan man schamponera hundens tassar för att sedan gå ut och promenera. Efter promenaden sköljs tassarna av. Då försvinner nya pollen också.

En pollenallergisk hund behöver också en behandling med mediciner som kortison och/eller antihistamin under pollensäsongen, men klarar sig utan det resten av året. Det finns också en annan utvecklad metod där man får bort allergin med flera injektioner av det ämne som orsakar symptomen. Många hundar blir mycket bättre och en del blir helt av med sina symptom.

Vad är min hund allergisk mot?

Precis som hos oss människor så går det att ta reda på vad exakt hunden är allergisk mot. Bästa metoden är att göra en pricktest. Hunden får lugnande medel och ett område rakas på ena sidan av magen. Olika ämnen injiceras i rader i huden. Efter en stund visar sig rodnad och svullnad på de punkter med ämnen som ger allergin.

De som utför en sådan här pricktest är inte vanliga veterinärer utan specialister som har en gedigen utbildning i hudens sjukdomar hos hund och även katt. Konsultera en sådan specialist om du misstänker att ditt djur är allergisk.

Läs mer om livsmedel som är giftiga för hunden.

Djurens vårdguide

Kontakta 2288 Djurens vårdguide genom att ringa 90228. Här får du vårdrådgivning för din hund.

Läs mer
Gunnar Lindgren