I Sverige vaccineras hundar generellt mot fyra väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar:


Varför ska man vaccinera hunden?

Du ska vaccinera hunden för att skydda den mot allvarliga sjukdomar. Sjukdomarna som nämns ovan kan bli väldigt allvarliga för din hund. Genom att vaccinera din hund förhindrar du också att sjukdomen sprids vidare. Det är tack vare att vi har ett så bra vaccinationsprogram i Sverige som vi ser väldigt lite av dessa sjukdomar hos våra hundar.

Om hunden vistas i ett område eller i situationer med många hundar så är risken för smittspridning större. Behovet av vaccinering är då större. Om hunden är på hunddagis, tränar med andra hundar eller åker på tävlingar ska du hålla extra koll på att hunden är vaccinerad på rätt sätt. Ska du resa utomlands med din hund så finns det också särskilda bestämmelser.

Vaccin mot borrelia hos hund

Utöver de sjukdomar som nämns ovan så finns det andra vaccin man kan välja att ge till sin hund. Ett sådant vaccin är mot borrelius som är en sjukdom som hunden kan få efter fästingangrepp. Fästingar bär på borreliabakterier som kan drabba både människor och hundar. Tänk på att vaccinationen inte ersätter användandet av fästingskydd! Hundar som drabbas av fästingar bör först och främst skyddas med medel mot fästingangrepp, då det finns flera sjukdomar som fästingar kan överföra förutom borrelios, bland annat anaplasmos och TBE. Mot anaplasmos och TBE finns inte något vaccin. Läs mer om fästingar på hund och katt.

Planerar ni att resa med er hund? Läs mer om vaccination av hund inför utlandsresa.

Vad ingår i hundförsäkringen?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för hund och räkna ut pris.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär