Hur får jag resa med hund eller katt?

Det är viktigt att du kontrollerar vilka krav som gäller för de länder som ni tänker passera på er resa. En del hundraser är till exempel förbjudna i vissa länder. Det finns också krav som du måste uppfylla när ni kommer tillbaka till Sverige. För att veta vilka krav som gäller i olika länder så kan du hitta reglerna på ländernas hemsidor eller så kan du vända dig till respektive lands ambassad. För införsel tillbaka till Sverige kan du hitta information på Jordbruksverkets hemsida.

På Statens Veterinärmedicinska Anstalt kan du se vilka sjukdomar eller parasiter som finns i de länder ni passerar och som kan smitta ditt djur. Det finns elaka parasiter och sjukdomar i vissa länder som även kan sprida sig till människor. Användning av avmasknings- och fästingmedel rekommenderas.

Läs mer:

Behöver hunden ett pass?

Hunden eller katten måste vara ID-märkt med ett ISO-mikrochip. Det finns ett undantag för djur som är märkta med tatuering och har intyg om det före 3 juli 2011. Djuret måste också vara vaccinerat mot rabies. Grundvaccinationen består av en eller två sprutor. Den med två sprutor ges med en månads mellanrum. Efter grundvaccinationen måste du vänta i 21 dagar innan du kan resa med ditt djur.

Ditt djur måste ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Det utfärdas av veterinär. Tänk på att det är stor prisskillnad mellan olika kliniker och djursjukhus. Ring runt och kolla priset på vaccination och EU-pass!

Införsel av ditt djur till ett land ska anmälas till tullen dit du kommer. Läs mer information på Tullverkets hemsida

katt på väg ut ur sin transportbur

Resa till Norge med hund eller katt

Förr var det inga problem att ta med djur till Norge utan några särskilda krav, men det har ändrats på senare tid. Alla sällskapsdjur ska vara ID-märkta med mikrochip och hundar ska ha EU-pass. Ska du ta med dig hunden eller valpen till Norge krävs att den är avmaskad mot rävens dvärgbandmask av veterinär tidigast 120 timmar och senast 24 timmar före gränspassagen. Du får inte göra avmaskningen själv. Har hunden vistats mycket i skog och mark i Sverige bör hunden avmaskas en gång till i Norge. Det kan du däremot göra själv. Reser du ofta till Norge så finns det ett annat alternativ. Hunden kan avmaskas av veterinär vid två tillfällen med 28 dagars mellanrum före inresa i Norge. Sedan ska hunden avmaskas minst var 28:e dag av veterinär. Alla behandlingar ska dokumenteras i hundens EU-pass.

Katter får du ta med till Norge utan dessa krav på avmaskning.

Du får inte enligt norsk lagstiftning ta med dig pitbullterrier, amerikansk  staffordshire terrier, fila brasileiro, tosa inu, dogo argentino eller blandningar av dessa raser.

För att få resa med hundar eller katter från Norge hem till Sverige igen måste djuren vara id-märkta och ha EU-pass för sällskapsdjur. Det finns inga krav på att djuren ska vara rabiesvaccinerade eller ha några andra vaccinationer. Det finns heller inga krav på några särskilda intyg eller tillstånd. Därför går det även bra att resa med hundvalpar och kattungar så länge de uppfyller kraven som finns på ID-märkning och pass.

Moderna Djurförsäkringars hundförsäkring och kattförsäkring gäller i EU och i Norge upp till ett helt år. Läs mer om vår hundförsäkring eller kattförsäkring.

Sommartips till hundägare

Här hittar du några bra tips inför vår och sommar.

Läs mer
Gunnar Lindgren