Fästingens olika stadier

Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Det är därför den lurar på lämpliga platser och letar efter ett värddjur. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon men den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter och hittar på så sätt det passerande offret.

Var i Sverige finns fästingar?

Fästingarna blir aktiva när temperaturen överstiger ca 5 plusgrader. Om det är en lång kall vinter blir fästingsäsongen kortare, men en mild vinter kan fästingarna vara aktiva året om. Fästingsäsongen i olika områden ser ungefär ut så här:

  • Södra Sverige, vid kusten: februari till december
  • Södra Sverigem inlandet: mars till november
  • Östra och norra mellan Sverige: April till oktober
  • Norra Sverige: maj till september

På senare tid har man även hittat en typ av fästing som verkar trivas vid kyligare breddgrader, taigafästingen. Det finns även den bruna hundfästingen som kan frodas inomhus om man har otur. Får du väl in den i hemmet så är den svår att bli av med.

Hur blir hunden eller katten smittad av fästingar?

När fästingen hittat en lämplig plats på huden för den in sin stickapparat som är försedd med hullingar. Innan den börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör. Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet levrar sig. Det är på det här sättet som värddjuret kan bli smittat med sjukdom. De flesta fästingar bär inte på någon smitta men om djuret (eller du själv) blir smittat kan det bli allvarligt. Sjukdomarna diagnosticeras med blodprov och kräver lång antibiotikabehandling.

 

Vilka sjukdomar finns hos fästingar?

Fästingar bär på tre olika sjukdomar som kan drabba djur eller människor som de smittar:

  • Borrelia
  • TBE
  • Anaplasmos

Människor som får fästingbett riskerar att drabbas av borrelia och TBE, medan våra husdjur väldigt sällan drabbas av dessa två sjukdomar. Läs mer om Borrelia hos hund och om TBE hos hund. Katter verkar dessutom vara ännu mer motståndskraftiga än hundar.

Det vanliga hos hund, och som även förekommer hos katt, är i stället anaplasmos som är en fästingsjukdom med mer akuta symptom. Djuret kan få hög feber och väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig. Läs mer om anaplasma.

hund labrador ligger i grönt gräs

Fästingmedel för hund och katt

För att skydda din hund eller katt mot fästingar kan du använda en rad olika fästingmedel. Kolla med din veterinär vad som passar bäst för din hund eller katt. Om du har både hund och katt kan du behöva kontrollera att det medel du köper till hunden inte är farligt för katten. Läs mer om fästingmedel till hund och om fästingmedel till katt.

Nu kan du få recept på fästingmedel hos FirstVet. Boka ett kort möte med dem och sedan kan du hämta ut recept på ett apotek eller få det hemskickat. Fästingmedel eller besök för att få recept omfattas inte utav din försäkring men besöket hos FirstVet kostar bara 150 kr.

 

Ta bort fästing från hund eller katt

Sök alltid igenom din hund eller katt efter en promenad i skog och mark. Hittar du fästingar som har bitit sig fast är det bäst att plocka bort dem med en pincett eller fästingborttagare som finns i djuraffärer eller på apotek. Det tar ofta flera timmar efter det att fästingen har bitit sig fast tills det att djuret blir smittat med något oönskat, så om du får bort den direkt minskar du risken för smitta.

Läs mer om att ta bort fästing på hund och ta bort fästing på katt.

 

Hur gör jag om mitt djur är smittat?

Får ditt djur symtom som feber, trötthet, magproblem, ömma och stela leder eller hälta så kan det vara tecken på att de har drabbats av någon av ovan nämnda sjukdomar. Då bör du kontakta en veterinär. För att avgöra om din hund är smittad tas blodprover. Sedan konstateras vilken behandling som krävs, oftast antibiotika. Moderna Djurförsäkringars veterinärvårdsförsäkring omfattar den här provtagningen och behandlingen om din hund eller katt har visat ovan nämnda symptom.

Hälsotips för hund och katt

Vi har samlat många tips för en bra hälsa hos hunden och katten.

Läs mer
27 apr 2016
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert