Varför ska man vaccinera hunden?

Ju mer hundtäta områden du och din hund vistas i, desto viktigare blir det att vaccinera hunden. Om hunden t ex är på hunddagis, tränar med andra hundar eller åker på tävlingar ska du hålla extra koll på att hunden är vaccinerad på rätt sätt. På hunddagis och i tävlingssammanhang brukar det finnas tydliga regler för hur hunden ska vara vaccinerad. Ska du resa utomlands med din hund så finns det också särskilda bestämmelser. Kontrollera dessa innan du reser.

Vad vaccinerar man hunden emot?

I Sverige grundvaccineras valpen mot fyra väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation), parvovirus (hundpest) och kennelhosta. Detta ges vanligtvis i en och samma spruta, kvadrupelvaccination. Kennelhosta kan vara valfritt och har inte alltid ingått i grundvaccinationen.

liten valp väntar på att få vaccin

När ska man vaccinera hunden?

Grundvaccination sker som regel när valpen är 7-8 veckor gammal. När valpen blivit 12 veckor ska den få en påfyllnadsdos. När du hämtar valpen hos säljaren ska det framgå om valpen är vaccinerad eller inte. Du ska också få intyg på den vaccination som har gjorts så att du vet vilken vaccination som bör göras vid nästa tillfälle och när.

Utöver den vaccination som valpen får så rekommenderas att hunden blir vaccinerad igen vid ett års ålder. Därefter är fortsatt behov av vaccination beroende på smittläge och hur mycket kontakt din hund har med andra hundar. En rekommendation är att vaccinera med 2-3 års intervaller. Vaccin mot kennelhosta ska ges varje år. Läs mer om hur ofta en hund ska vaccineras.

Ingår vaccination i hundförsäkringen?

Hundens veterinärvårdsförsäkring ersätter inte vaccinationer av något slag, eftersom det är en förbyggande behandling. Skulle det uppstå komplikationer till följd av en vaccination, som till exempel en allergisk reaktion, så ersätts det av försäkringen. Läs i mer i våra fullständiga villkor under ”Undantag”.

Vaccinera vuxen hund

Om du inte vet säkert om hunden är vaccinerad så kan du uppsöka den veterinär eller klinik som gjorde den senaste vaccinationen. De kan ge dig uppgifter om senaste vaccination som genomfördes samt när det är dags att vaccinera igen.

Kan du inte få tag på sådan information så får man vaccinera på nytt. Du behöver inte göra en grundvaccination med två sprutor som på en valp utan det räcker med en omgång vaccin.

Risken att hunden ska få för mycket vaccin är liten. Skulle man någon gång råka ge vaccin till en hund som redan är vaccinerad så är det absolut inte farligt.

Vaccinera hund för resa utomlands

Om du ska resa utomlands med din hund utsätts den för helt andra risker än hemma i Sverige. Rekommendationer för vaccination bestäms utifrån vilket land ni ska besöka. Generellt gäller att hunden ska vara id-märkt, ha ett EU-pass samt vara vaccinerad mot rabies. Vid resa till vissa länder kan det vara lämpligt med vaccin mot leptospiros.

Om du planerar att resa med din hund bör du kontakta en veterinär sex månader innan resa. Då har ni gott om tid att ta reda på vad som gäller för det land ni ska resa till, utföra vaccinationer och ta eventuella blodprover. Du vill vara säker på att hunden inte smittas av en allvarlig sjukdom. Du vill också säkerställa att du får ta med hunden tillbaka till Sverige igen.

Vaccinera hunden mot kennelhosta

Kennelhosta är väldigt smittsamt. Läs mer om symptom och behandling.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär