1. Hem
  2. Blogg
  3. Skötsel
  4. Hundar som badar

1. Vattenförgiftning

Vattenförgiftning beror på ett alltför stort intag av vatten. Detta kan drabba alla däggdjur, både hundar och människor. Det är inte så vanligt med vattenförgiftning, men det är bra att känna till att det kan hända och i vilka situationer risken är extra stor. Läs mer om vattenförgiftning.

2. Giftiga alger

Var uppmärksam på kvalitén på vattnet där din hund badar. Det är framför allt blåalger som är giftiga för hunden. De finns både i sötvattensjöar, bräckt vatten och i havet. De farliga gifterna från algerna kan leda till skador på lever eller på nerverna och det kan bli så allvarligt att hunden dör. Mer om giftiga alger.

3. Fukteksem – hot spot

Fukteksem som också kallas hot spot är en ytlig form av bakterieinfektion som uppträder fläckvis. Bakterierna frodas i tät fuktig underull. Infektionen kan först vara ytlig men övergå till en djupare infektion eller sprida sig över stora områden. Här hittar du mer om förebyggande råd och behandling av fukteksem.

4. Vattensvans

Det är inte helt ovanligt att retrievers och andra vattenälskande hundraser drabbas av vattensvans. Plötsligt är svansen som förlamad, den hänger slappt och rakt ner och är helt orörlig. Exakta orsakerna till vattensvans är inte klarlagda men det uppkommer i samband med att hunden har ansträngt svansmuskulaturen och blivit nedkyld över bakkroppen. Läs mer om vattensvans.

5. Blodöra

Blodöra kan uppstå om en hund skakar på huvudet mycket och kliar sig på örat. Orsaken till att hunden skakar på huvudet kan vara en öroninflammation eller ohyra, men blodöra förekommer även hos hundar som badar och i samband med det skakar mycket på huvudet. Läs mer om blodöra hos hund.

6. Kom ihåg flytväst till hunden

Om du tar med dig hunden på båt, kajak eller liknande så ska hunden ha flytväst. Även om hunden kan simma och tycker om vatten så är det bra om du kan få upp hunden i båten igen och det går bara om du har något att lyfta hunden i. Du kan läsa mer om säkerhet för hunden på båten.

Linnéa Kjellén