Hund som badar

I denna video ger vi dig som hundägare några tips på vad du bör tänka på innan du låter din hund bada:

1. Vattenförgiftning

Vattenförgiftning beror på ett alltför stort intag av vatten. Detta kan drabba alla däggdjur, både hundar och människor. Det är inte så vanligt med vattenförgiftning, men det är bra att känna till att det kan hända och i vilka situationer risken är extra stor. Läs mer om vattenförgiftning.

2. Giftiga alger

Var uppmärksam på kvalitén på vattnet där din hund badar. Det är framför allt blåalger som är giftiga för hunden. De finns både i sötvattensjöar, bräckt vatten och i havet. De farliga gifterna från algerna kan leda till skador på lever eller på nerverna och det kan bli så allvarligt att hunden dör. Mer om giftiga alger för hund.

3. Fukteksem – hot spot

Fukteksem som också kallas hot spot är en ytlig form av bakterieinfektion som uppträder fläckvis. Bakterierna frodas i tät fuktig underull. Infektionen kan först vara ytlig men övergå till en djupare infektion eller sprida sig över stora områden. Här hittar du mer om förebyggande råd och behandling av fukteksem.

4. Vattensvans

Det är inte helt ovanligt att retrievers och andra vattenälskande hundraser drabbas av vattensvans. Plötsligt är svansen som förlamad, den hänger slappt och rakt ner och är helt orörlig. Exakta orsakerna till vattensvans är inte klarlagda men det uppkommer i samband med att hunden har ansträngt svansmuskulaturen och blivit nedkyld över bakkroppen. Läs mer om vattensvans.

5. Blodöra

Blodöra kan uppstå om en hund skakar på huvudet mycket och kliar sig på örat. Orsaken till att hunden skakar på huvudet kan vara en öroninflammation eller ohyra, men blodöra förekommer även hos hundar som badar och i samband med det skakar mycket på huvudet. Läs mer om blodöra hos hund.

6. Kom ihåg flytväst till hunden

Om du tar med dig hunden på båt, kajak eller liknande så ska hunden ha flytväst. Även om hunden kan simma och tycker om vatten så är det bra om du kan få upp hunden i båten igen och det går bara om du har något att lyfta hunden i. Du kan läsa mer om säkerhet för hunden på båten.

Simma med hunden

Om din hund inte kommit på hur skönt det är att bada och simma än kan du stegvis lära den att tycka om vatten så att ni kan simma tillsammans. Här är några tips:

  • Välj en badplats där hundar är välkomna och där det är lätt att gå ner i vattnet utan att det blir djupt för snabbt. På allmänna badplatser brukar hundar inte vara välkomna men flera kommuner är bra på att informera om var det finns hundbad. Man kan ofta hitta bra tips på badställen genom att leta på webben och genom att fråga hundägare i närområdet. Det är smart att besöka tillåtna badplatser tidigt på morgonen eller sent på kvällen så minskar man risken att trängas med andra som vill bada på samma plats. Välj en dag när det inte är alltför kallt i vattnet och var redo att själv vara med hunden i vattnet.
  • Ta med godis eller leksaker som passar bra att använda vid vatten. Det finns ett stort utbud av leksaker som flyter och som är tacksamma för hunden att hämta i vattnet. Vill hunden hellre ha godis så kan man välja något slags kex som flyter. Kasta ut leksak eller godis i vattnet precis i strandkanten. Förhoppningsvis kommer hunden att fokusera på det roliga och positiva och strunta i vattnet. När hunden verkar bekväm med vattnet kan man kasta leksak eller godis lite längre ut.
  • Om möjligt så kan det vara ett bra knep att ta med en hundkompis som tycker om vatten. En hund som älskar att bada har positiv inverkan på en som är lite mer skeptisk och de lär av varandra.
  • Ha tålamod och utmana hunden i små steg. Första steget är att hunden ska acceptera vattnet utan att behöva simma. Nästa steg är att testa hur hunden reagerar när den måste börja simma. Det här kan ta olika lång tid för olika hundar. Vissa tar sig längre ut i vattnet direkt, andra kan behöva flera besök på badplatsen för att våga sig längre ut.

Förhoppningsvis kommer hunden snart på hur härligt det är att simma och ni kommer ha många härliga badstunder tillsammans!

Läs mer:

Fler sommartips!

Vi har samlat några bra tips till hundägare inför sommaren.

Läs mer
Linnéa Kjellén