Om hunden springer ut på isen

Det är lätt att en lös hund springer ut på isen trots att föraren inte haft en tanke på det. Föraren går kanske bara med sin hund längs stranden och har inte tänkt sig att gå ut på isen. Det kan gå väldigt snabbt och vips ligger hunden i vattnet.

Hoppa aldrig själv i isvaken för att rädda hunden utan kunskap och rätt utrustning. En hund kan ofta komma längre ut på isen än en mycket tyngre människa. Om isen inte håller för hunden så kommer den inte hålla för föraren. Det är viktigt att inte ta några onödiga risker så att man själv förolyckas. Om man går igenom isen samtidigt som hunden så ska man fokusera på att rädda sig själv först så att man sen kan rädda hunden.

Läs mer:

 

Undvik att olyckan inträffar

Om man rör sig i närheten av sjöar eller andra vattendrag med is så ska man givetvis hålla hunden kopplad eller ha sådan kontroll att hunden inte springer iväg. Från och med 1 mars till 20 augusti är det dessutom lag på att ha hunden kopplad eller under full kontroll i skog och mark.

Om man planerar att vara ute på isen så ska man se till att vara förberedd. Med rätt utrustning så kan man enklare ta sig ur en jobbig situation där hunden eller man själv går genom isen. Om man planerar att ge sig ut på isen ska man se till att ha det viktigaste med sig; flytväst på hunden, ispik, isdubbar, räddningslina och vattenskyddat klädombyte. I packningen bör man också lägga ner några torra handdukar.

Hur klarar sig en hund i det iskalla vattnet?

Hur bra en hund klarar sig i iskallt vatten beror alldeles på vilken hundtyp det är. En labrador med rikligt underhudsfett, klarar att simma en bra stund i vattnet. Polarspetsar är också vana med kyla. Små, korthåriga hundar har betydligt svårare att klara sig någon längre stund.

Har en hund hamnat i vattnet är det viktigaste att torka hunden så torr det går när den har kommit upp. Har man ingen handduk så får man offra något eget klädesplagg. Massera den gärna över hela kroppen. Sedan gäller det att hålla hunden i rörelse för att få igång blodcirkulationen i hundens alla delar.

Är hunden illa däran och har blivit kraftigt nedkyld är det bra att kontakta veterinär. Hunden kanske behöver ett värmande dropp för att tinas upp. Tänk på att en hund som hamnat i den här situationen säkert har varit mycket stressad och blivit mer eller mindre traumatiserad. Med lite godis och kärleksfull omvårdnad brukar den första chocken släppa.

Djurens vårdguide

Ring 90228 om du behöver vårdrådgivning för din hund. Samtalen är kostnadsfria i din hundförsäkring.

Läs mer
Gunnar Lindgren