Vad är vattensvans?

Det är inte helt ovanligt att retrievers och andra vattenälskande hundraser drabbas av vattensvans. Plötsligt är svansen som förlamad, den hänger slappt och rakt ner och är helt orörlig. Svansen ser ut som om den var bruten. Det här ses i samband med att hunden har överansträngt svansmuskulaturen och blivit kall om bakkroppen, till exempel en hund som inte är van att simma eller en hund som badar i kallt vatten på våren. Hunden kan också drabbas av vattensvans efter en långpromenad i kallt och fuktigt väder.

Vattensvans kallas också retrieversvans, dropped tail eller dead tail.

hund golden retriever som badar i kallt vatten

Vad orsakar vattensvans?

De exakta orsakerna till vattensvans är inte helt klarlagda. Vattensvans misstänks orsakas av en inflammation i nerverna kring svansroten eller i svansmusklerna. Hunden har ofta ont om du tar på svansen eller bakre delen av ryggen. Hunden kan också ha svårt att sitta ner och om det är en tik kan hon ha svårt att kissa. Hunden kan få nedsatt aptit och vara allmänt påverkad.

Hur behandlas vattensvans?

Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om hunden hålls varm och torr och får vila. Är hunden väldigt besvärad kan smärtstillande och antiinflammatorisk medicin behövas. Misstänker du att din hund har drabbats av vattensvans och känner dig orolig kan du kontakta djurens vårdguide för rådgivning. Om symtomen inte ger med sig på några dagar bör du konsultera veterinär eftersom det kan finnas andra sjukdomar eller skador i hundens rygg eller svans som påverkar hunden.

Vad kan jag göra för att förebygga vattensvans?

Genom att hålla hunden torr och varm kan du förebygga vattensvans. Om hunden har badat i kallt vatten ska du torka den torr och gärna sätta på ett värmande täcke.  En hund som en gång haft vattensvans löper större risk att få det igen, se till att vara extra rädd om hunden vid bad eller kyligt väder.

Läs mer bra tips för hundar som badar.

Djurens vårdguide

Ring 90228 när du behöver vårdrådgivning för din hund. De ger dig tips på vad du själv kan göra hemma eller hjälper dig hitta rätt veterinär.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär