Vad är hot spot?

Fukteksem eller våteksem kallas ofta hot spot eller på medicinskt språk; akut fuktande dermatit. Det är en ytlig form av bakterieinfektion som uppträder fläckvis. Infektionen kan först vara ytlig men sedan övergå till djup. Om den inte behandlas på rätt sätt kan den sprida sig över stora områden.

Varför får hunden fukteksem?

Tät underull och fukt är bra förutsättningar för att bakterier ska kunna etablera sig på den skadade huden och börja växa. Det infekterade hudpartiet blir illrött och svullet. Pälsen blir lokalt ihopkletad av varigt sekret. En hot spot är mycket smärtsam.

För att förebygga fuktproblemen så håll pälsen välskött. Borsta ur pälsen och håll den kort. Försök att alltid torka hunden torr efter bad. Läs mer om pälsvård för hunden.

Behandling av fukteksem

Vid behandling rakas pälsen bort runt fläcken så att man har frisk hud synlig runt om det inflammerade området. Eftersom det gör ont så kan det vara bäst att en veterinär får göra det under smärtlindring.

I lindriga fall kan det räcka med att raka och att man tvättar med tvål och vatten. Ännu bättre är det att tvätta hunden med ett klorhexidinschampo. Torka torrt och behandla med uttorkande preparat som till exempel alsolsprit, klorhexidinspray eller jodopax.

Använd gärna en krage för att hindra hunden att slicka eller klia. I svårare fall krävs antibiotika i någon form.

När du misstänker fukteksem kan du kontakta Djurens vårdguide för rådgivning om vad du kan göra själv eller vilken veterinär som är lämplig att besöka.

2288 Djurens vårdguide

Ring 90228 när du behöver vårdrådgivning för din hund. De hjälper dig att hitta rätt vård.

Läs mer
Gunnar Lindgren