Vad är vattenförgiftning?

Vattenförgiftning uppstår när hundar dricker för mycket vatten och för snabbt. Hundar kan inte alltid avgöra när de ska sluta dricka, till exempel när de badar i havet eller leker med en vattenslang. Om en hund får i sig för mycket vatten blir det en obalans i kroppens elektrolytbalans.

Hyponatremi

När hunden får i sig mer vatten än kroppen kan hantera inträffar något som kallas för hyponatremi. Det betyder att den stora mängden vatten späder ut natriumhalterna i blodet. Det gör att kroppens celler börjar fyllas med vatten och sväller. När till exempel celler i hjärnan sväller blir det en kraftig påverkan på hjärnan och centrala nervsystemet. Detta kan bli så allvarligt att hunden inte överlever.

Exempel på symtom som kan uppstå vid vattenförgiftning:

  • trötthet
  • vinglighet, yrsel
  • överdrivet kissande
  • förlorad aptit
  • kräkningar
  • uppblåst mage
  • vidgade pupiller och glasartad blick
  • i svåra fall andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet

ung hund dalmatiner leker i vatten

Vad gör jag om min hund har drabbats av vattenförgiftning?

Om din hund har druckit för mycket vatten, antingen avsiktligt eller oavsiktligt, och börjar visa något eller några av dessa symtom – ta direkt kontakt med en veterinär. Vissa hundar kan klara en vattenförgiftning genom att kissa extra mycket och det är inte alltid din hund behöver träffa och undersökas av en veterinär. Om din hund inte är kraftigt allmänpåverkad kan du börja med att kontakta Djurens vårdguide som ger dig råd för din hunds situation. 

Var extra uppmärksam om du har en hund som älskar vatten och som leker mycket i eller med vatten. Det finns hundar som älskar att jaga vattenslangen eller som kastar sig efter vågor. Dessa hundar kan råka få i sig för mycket vatten. Stoppa leken efter en stund så att hunden inte håller på för länge. Små hundraser löper större risk att drabbas eftersom de snabbt kan få i sig för mycket vatten relaterat till deras små kroppar.

Fler tips:

Hundar som badar

Giftiga alger

Djurens vårdguide

Ring 90228 när du behöver vårdrådgivning för din hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär