Vad gör hunden när den är ensam?

En ensam hund gör inte mycket. Den sover för det mesta. Lite koll har den på ljud utifrån. Den får ingen stimulans eller aktivitet. Möjligen kan den skava på ett tuggben. Det är inte ett värdigt hundliv om det sker dagligen.

Läs mer:

 

Hur länge kan hunden vara ensam?

En hund kan vara ensam i upp till fem timmar. Det kan variera mycket mellan olika individer. Enligt de allmänna skötselråden som Jordbruksverket ställer upp så ska en hund rastas minst var sjätte timme dagtid. Yngre och äldre hundar kan behöva rastas oftare.

Har du en liten valp ska du helst inte lämna den utom i korta stunder. Du skapar den trygghet som valpens mamma annars skulle ge. Du kommer behöva ensamträna valpen så att den stegvis vänjer sig vid att vara ensam. Är du inte närvarande när valpen vaknar efter sina sovperioder missar du också tillfället när du kan lära din valp att bli rumsren. Det är framför allt då som du ska lyfta ut valpen till gräsmattan och lära den att det är där som den ska kissa.

liten söt terrier väntar på att husse ska komma hem

Hunddagis

Det finns ju ett par alternativ till hur du kan lösa vardagen för hunden. Väljer du ett hunddagis så gäller det att din hund får hundkompisar som den gillar.  Viktigt är att kontrollera att dagiset verkligen aktiverar och motionerar hundarna som de tar hand om. Det är ju inte så mycket bättre att din hund hamnar i ett bås på dagiset hela dagen i stället för att vara hemma. En hunddagisplats kan kosta upp till 3000-4000 kr i månaden.

Dagmatte eller daghusse

En dagmatte eller daghusse kan vara en förträfflig lösning. Det kan vara någon som gärna vill umgås med en hund utan att behöva ta ansvaret hela dygnet och under hundens hela liv. Det kan vara en äldre person som har haft hund, men inte vill skaffa en ny. Det kan vara en granne som ännu inte vågat ta steget att skaffa en egen hund. Det kan också vara någon som vill tjäna extra pengar. Idag finns det webbtjänster och appar där man kan få kontakt med någon som kan vara dagmatte eller daghusse.

Läs mer om att lämna hunden till hundvakt.

Hunden på jobbet

Den bästa lösningen kan vara att hunden följer med till jobbet! På många arbetsplatser är det på grund av regler omöjligt att ha med hund, men på fler arbetsplatser än man kan tro går det. Fråga chefen om det kan gå. Det gäller att se till att hunden har en egen plats i ditt rum och inte stör med skäll och gnäll. Även om du inte hinner aktivera din hund mer än korta stunder så är hunden betydligt mer till freds med situationen på jobbet än att bli lämnad ensam hemma

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för hund och räkna ut ditt pris direkt online.

Läs mer
Gunnar Lindgren