En katt är en katt - en självständig personlighet som gör som den behagar. Katten är anpassningsbar och betydligt mindre krävande än hunden. Det finns katter för alla smakriktningar och livsstilar - slanka aristokrater, hemtrevliga stugsittare och smidiga minitigrar. Det finns mycket att vinna på ett väl genomtänkt val av katt. Känn dig själv och dina förhållanden. Vilken kisse passar dig bäst?

Raskatt?

Vill du ha en raskatt med stamtavla har du mycket att välja på. Långhåriga katter är ofta tystlåtna, godmodiga, lätthanterliga men kräver regelbunden pälsvård. Populärast är ragdoll om man ser till flest registreringar hos Sverak. Ragdoll har en tendens att bli som en trasdocka, dvs. slappna av helt när man lyfter den, därav namnet.

Halvlånghår eller semilånghår är norsk skogkatt, helig birma, turkisk van och de mer ovanliga balinese och somali.

De orientaliska korthårskatterna är ofta livliga, eleganta, sällskapliga och talföra, t ex siames och burma. Till korthåren hör också den mer tystlåtna abessiniern och russian blue, de krullhåriga rexkatterna, europeisk korthår och brittiskt korthår. De har alla olika särdrag och är skapade för att vara vackra och personliga sällskapskatter.

Om du är intresserad av en raskatt kan du läsa på om de olika raserna, prata med vänner och bekanta som har katt, eller kontakta olika uppfödare. På så sätt kan du komma fram till vad som kan passa för dig.

Alla kattraser A-Ö

Här hittar du en lista på alla kattraser i Sverige och kan hitta din favorit.

Läs mer

Huskatt?

Huskatten är vår vanligaste katt. Huskatt kallas alla katter som inte har en stamtavla, t ex alla blandraser. Det är därför svårt att ge någon generell beskrivning av en huskatt, de kommer i alla storlekar och former. Det är ofta enklare och billigare att skaffa en huskatt, men oavsett anor eller stamtavla ska katten ha en så god start i livet som möjligt och alla katter ska ges ett permanent hem med bra skötsel. Vaccination, avmaskning och löpande skötsel skiljer sig inte mellan raskatt och huskatt.

Om du väljer en kattunge kan den tidigast tas från sin kattmamma vid tolv veckors ålder. Ofta är det enklare att få en tillitsfull relation till katten om den hanteras av människor redan från de första veckorna, men det behöver inte vara avgörande.

gulliga kattungar på en stubbe

Skaffa inte sommarkatt!

Den som tar hand om en liten kattunge ska ge katten ett gott, permanent hem. Oavsett ras, färg eller form så är katten värd ett tryggt hem, bra mat och skötsel. Dessvärre finns det många övergivna katter i Sverige som kan behöva ett nytt hem. Om du inte vill ha en kattunge kan det vara ett alternativ att hjälpa en katt som behöver ett nytt hem. Du kan adoptera en katt från ett katthem eller en katthjälpsförening.

Läs mer om att tänka på när man köper katt.

Gunnar Lindgren