Varför ska man gå på valpkurs?

Man måste inte gå på valpkurs men det finns flera fördelar med att gå på kurs med valpen. Det är massor med saker som valpen ska lära sig så att ni får en rolig och trevlig vardag tillsammans. Dessutom kan man få en bra start till fortsatt träning av olika hundsporter eller andra aktiviteter. Några av fördelarna med att gå valpkurs är:

  • Det är ett bra sätt för dig och valpen att göra något roligt tillsammans och stärka relationen.
  • Valpen får öva på att hålla fokus och lyssna på dig i en miljö med andra hundar och andra störande moment. Man får också öva upp valpens tålamod och passivitet när kursledaren går igenom övningar eller när man tittar på andra deltagare.
  • Du som hundägare får testa och lära dig olika beprövade metoder för inlärning hos hunden. Du får tips och stöd av en utbildad instruktör.
  • Du får kontakt med andra hundägare som du kan ha ett utbyte med. Kanske har ni samma utmaningar och kan dela med er av funderingar och tips. Du börjar också bygga att nätverk med både instruktörer och hundägare som du kan ha nytta av om du längre fram skulle behöva tips, stöd eller inspiration.
  • På en kurs får valpen nyttig miljöträning. Det är en viktig del i valpens sociala träning att uppleva nya miljöer och träffa andra hundar och människor.

 

Vid vilken ålder går man på valpkurs?

De flesta som anordnar valpkurser har en åldersgräns på 12 veckor. Det är för att valparna ska vara vaccinerade innan de umgås med andra hundar. Det är också i åldern runt 3-4 månader som valpar har väldigt lätt att lära sig nya saker så då ska man passa på. Hundar mognar olika snabbt så exakt hur gammal din valp ska vara innan ni går valpkurs är individuellt. Det blir mer givande om valpen kan ta in det som ni lär er under kursen.

valp siberian husky på valpkurs

Vad gör man på valpkursen?

Valpkursen kommer se olika ut beroende på vem som anordnar kursen. Gemensamt är att man varvar teori med praktik och väljer övningar som passar till just valpar. Det viktigaste är att valpägaren lär sig övningar som man sedan kan fortsätta träna på hemma. Man behöver inte ha förväntningar på att valpen lär sig övningen direkt.

Man går igenom de viktigaste grunderna för hur valpen lär sig nya saker och skapar en grund för fortsatt träning av vardagslydnad. Några exempel på övningar kan vara:

 

Vad kostar en valpkurs?

Kostnaden för en valpkurs varierar beroende på hur många tillfällen som ingår, hur många valpar som är med varje tillfälle, om det är någon kurslitteratur som ingår med mera. Om det finns flera företag eller organisationer i din närhet som anordnar valpkurser så kan man titta runt lite och jämföra både kostnad och innehåll. Det kan också vara bra att fråga andra hundägare om de kan rekommendera en särskild kurs.

När man går kurs med valpen är det en fördel att det inte är så långa träningstillfällen utan istället fler tillfällen. Det kan också vara en fördel med små grupper eftersom det är lättare att ha en lugn miljö med färre hundar samtidigt. Det är också lättare att få kontakt med kursledaren i en liten grupp. Kostnaden för en valpkurs är en värdefull investering för att ge dig och valpen en bra start!

 

Vad gör man när valpkursen är slut?

Det finns en massa roliga saker att träna tillsammans med sin hund. Att fortsätta gå kurser är ett bra och roligt sätt att lära sig nya saker men också att få ett nyttigt utbyte med duktiga hundtränare och andra hundägare. Det finns kurser i vardagslydnad och sen finns det kurser i alla möjliga hundsporter som till exempel agility, nosework, rallylydnad, spår och lydnad. Om du vill gå hundkurs kan du leta upp hundklubbar eller hundföretagare i ditt närområde. Det brukar finnas ett stort utbud av hundkurser hela året om.

Välj rätt försäkring till valpen

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vår hundförsäkring. Veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert