Vad kan jag lära mig och min hund?

Det finns massor med olika kurser; allt från valpkurs och grundlydnad till kurser i dogparkour eller olika hundsporter som rallylydnad, agility, nosework eller viltspårskurser, apporteringskurser, med mera.

Det som är bra med att gå på kurs är att du får en hund som fungerar bättre både hemma och ute i samhället. Du kan till exempel få hjälp med:

  • Hur man får hunden att sluta dra i kopplet genom koppelträning.
  • Hur man får hunden att sluta skälla eller bara ge skall på sådant du ber den om.
  • Hur man får hunden att sluta hoppa på folk, med mera.

En annan väldigt bra sak är att träna på att vara tillsammans med andra hundar. Tillsammans med andra har man möjlighet att träna på hundmöten. Det är både roligt och nyttigt att träffa andra individer. En välutbildad hund är lätt att hantera i de flesta situationer och miljöer.

Det allra viktigaste med kursen är att du lär dig bättre förstå och kommunicera med din hund. Hunden känner att matte eller husse engagerar sig i dem. Vilken kurs man väljer är inte det viktigaste, men det är bra att välja en grundläggande lydnadskurs först innan man går på de mer avancerande kurserna. Både hund och människa ska tycka att det är roligt och inspirerande.valp husky på kurs med sin matte

Hur hittar jag rätt hundkurs?

Förr var det framför allt Brukshundklubben som stod för det mesta kursutbudet. Idag är utbudet betydligt större och mer anpassat till vår tids krav på tillgänglighet på platser och tider som inte tar för mycket tid från annat. Det finns också många hundkurser online.
Det är allt fler personer som startar egen rörelse med hundägarutbildning som en huvudnäring. Det har också byggts upp allt fler inomhushallar för hundträning runt om i landet. Det gör att verksamheten kan bedrivas hela året. Om du letar på nätet med sökorden hundkurs och din ort till exempel så kommer du att se många erbjudanden.

Tänk på att höra efter om den eller de som leder kursen har en gedigen utbildning för det. Brukshundklubben har sin handledar- och instruktörsutbildning. Det finns också ganska gott om andra privata utbildningar som har mycket hög kvalitet. Se till att kursen bygger på positiva träningsmetoder och inte på straff och annat obehag. Försök få referenser från tidigare kursdeltagare.

Valpkurs

Oavsett om man har haft hund tidigare eller inte är det givande att gå valpkurs med valpen. Man får en bra start i att lära valpen vardagslydnad och sätta grunden för en god kommunikation. Ni får samtidigt ha roligt tillsammans med andra hundägare och valpar. Valpen ska hunnit bli ca 4 månader innan man går valpkurs och vara vaccinerad.

Hundkurs online

Utbudet med kurser online har ökat mycket senaste åren. Det funkar oftast så att kursledaren lägger upp lektioner i form av video med övningar som man kan träna på i egen takt. Ofta kan man filma sin träning och få feedback från kursledaren. Fördelen med att gå en kurs online är att man kan träna i sin hemmamiljö och upprepa lektionen flera gånger.

Läs mer om hur du och hunden kan få ut mer av hundkursen.

Vad kostar en kurs med hunden?

En normalkurs ligger oftast på 800-1 200 kr på en brukshundklubb. Då kan det tillkomma en kostnad för ett medlemskap på runt 500 kr. Priset kan variera en hel del beroende på vem som anordnar kursen, hur många timmar träning som ingår och om man får kurslitteratur eller inte.

Väljer man att boka en privatlektion med en hundtränare kommer timkostnaden att bli högre men då får man träning som är helt anpassad efter dig och din hund samt allt fokus bara på dig.

Allt om att träna hund

Hitta nyttig och rolig fakta om att träna hund. Allt från vardagslydnad till olika hundsporter.

Läs mer
Gunnar Lindgren