Testa olika leksaker till valpen

När man introducerar leksaker till valpar är det bra att testa många olika sorters leksaker så att valpen får chansen att hitta sin favorit. När valpen fortfarande har sina mjölktänder kvar är det bra att välja leksaker i mjukt gummi eller plysch. När valpen har bytt tänder kan det passa bra med leksaker i hårdare gummi, bollar eller rep.

Det är viktigt att välja leksaker i ett material med god kvalitet så att det inte lossnar bitar som valpen kan råka svälja. Många av leksakerna kommer med största sannolikhet att gå sönder på ett eller annat sätt, så man får hålla koll på att valpen inte får i sig hårda plastbitar, tygremsor osv. I alla pipleksaker finns det en pipmekanism som ofta är i form av en liten plastbubbla. Den vill vi inte att valpen ska sätta i halsen eller få ner i mage och tarmar.

Vilken leksak som är den bästa är det bara valpen som kan visa. De får ofta en tydlig favorit. Läs mer om att leka med hunden.

valp siberian husky med sina leksaker

Exempel på leksaker till valp:

Långa leksaker – tofsar, bollar eller päls som sitter på ett längre band eller snöre. Valpen älskar att jaga en leksak som dras längs med marken. En fördel med en lång leksak är också att man enkelt kan hålla leksaken i valpens nivå utan att du behöver böja dig ner.

Bollar - gummibollar, mjuka bollar, skumbollar, pipbollar och mycket mer. Bollar som studsar mycket eller lite, bollar som flyter på vattnet och till och med bollar som lyser i mörkret. Testa er fram och hitta storlek och typ av boll som din valp vill leka med.

Dragleksaker – trossar, trasor, pälsbitar, rep osv. Det finns en väldig variation på leksaker som man kan använda vid dragkamp. Med en valp blir inte kampen så hårdhänt, men de flesta hundar gillar verkligen dragkamp. Olika hundar gillar olika typer av material, så man får testa sig fram och se vad valpen helst vill bita tag i.

Tuggleksaker – leksaker som är utformade just för att vara bra att tugga på. Vissa utav dem kan man också fylla med hundgodis för att träna eller bara för att underhålla valpen. Tuggleksaker bör ha en kvalitet så att de håller för hundens käkar och tänder. Man vill inte att den smulas sönder. Anpassa storleken och hårdheten på leksaken till valpens ålder och storlek.

Pipleksaker – pipleksaker kommer i alla former och storlekar. Det finns gosedjur med pip i, men också bollar, tuggleksaker och mer. Vissa hundar blir stressade av pipet och gör allt de kan för att få tyst på leksaken och river sönder leksaken. Andra valpar behöver leksaker med ljud för att triggas och komma igång.

 

Hemmagjorda leksaker till valpen

Det finns mängder av butiker som säljer leksaker till valpar men ibland kan det fungera minst lika bra med saker som man hittar hemma. Det är också viktigt att själv göra sig rolig för valpen och då kan man själv fungera som hundens bästa leksak. Några populära leksaker hos valpar brukar vara:

  • Tom petflaska där man tar bort etiketten och korken
  • Fläta av remsor från en fleecefilt, gärna med en stor tofs i ena änden
  • Pinnar som man hittar i skogen
  • Toarulle som man kan fylla med godis

Du har väl tecknat en försäkring för din valp?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Se till att teckna en försäkring innan valpen är fyra månader gammal.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert