När kan man lämna en valp ensam?

Hundvalpar under 4 månaders ålder får endast lämnas helt ensamma korta stunder. Även en hund som är över 4 månader kan tycka att det är väldigt jobbigt att vara ensam så ensamhetsträningen måste ske i små steg och man måste låta det få ta tid. Som hundägare får man ha massor med tålamod.

Hundar är individer och hur de reagerar på att vara ensamma är olika. Ta ett litet steg i taget så att du som djurägare får så bra bild som möjligt av hur din valp reagerar på att lämnas ensam.

Börja med ensamhetsträning av valp

När man börjar ensamhetsträna valpen börjar man med att separera valpen från familjen med hjälp av till exempel ett galler i en dörröppning. Valpen kan fortfarande se och höra er och blir inte orolig lika fort. Börja med korta stunder på ett par minuter.

När valpen klarar att vara ensam på andra sidan gallret kan man testa att lämna valpen i ett annat rum med en dörr på glänt. Nästa steg kan vara att gå upp på en övervåning om man har det. Försiktigt går man sedan vidare till att vara i ett annat rum med stängd dörr och slutligen att gå ut genom ytterdörren och låta valpen vara kvar inne. Efterhand som man ökar svårigheten måste man anpassa tiden. Att valpen klarar en halvtimme i ett separat rum betyder inte att den klarar en halvtimme när familjen lämnar hemmet helt. Man måste korta ner tiden varje gång man ökar svårigheten.

liten söt hund tittar ut genom fönstret

Belöna rätt beteende

Ensamhetsträning kan vara en riktig utmaning. Alla djurägare blir påverkade när hunden gnäller eller tittar på en med bedjande ögon. Det är viktigt att försöka ignorera beteenden som man inte vill uppmuntra och belöna det beteende som är bra. Man kan gärna förstärka att valpen sätter eller lägger sig ner och är lugn men man får ignorera sådant som gnäll eller att valpen skäller.

Om du kommer tillbaka till valpen när den skäller lär valpen sig att den kan skälla för att du ska komma tillbaka. Om man väntar tills valpen är tyst innan man går tillbaka är det detta beteende som förstärks istället.

Teckna hundförsäkring

Kom ihåg att teckna en hundförsäkring innan valpen fyller 4 månader. Det bästa är att teckna en hundförsäkring som gäller från den dag du hämtar valpen hos uppfödaren. Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vår hundförsäkring.

Läs mer

Skapa rätt förutsättningar för att lyckas

Några knep för att lyckas med ensamhetsträningen:

  • Börja från dag ett med att skapa en trygg plats i en bädd eller en bur där valpen känner sig trygg och tycker om att vara. Den har man nytta av på flera sätt.
  • Begränsa ytan som hunden kan vara på när den lämnas ensam. En stressad hund kan springa från rum till rum och leta och blir ännu mer stressad.
  • Välj ett tillfälle att träna när valpen är lugn. Ta till exempel en promenad innan och vänta tills valpen slappnar av. Låt valpen styra när ni tränar och inte dina egna sysslor eller rutiner.
  • Valpen ska vara rastad innan så att den inte är kissnödig.
  • Gör ingen stor grej av att varken lämna valpen eller komma tillbaka.

Vad kan du om valpar?

Här hittar du vanliga frågor och svar om valpar

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert