Lär hunden inkallning - steg för steg

  1. Börja med att ha hunden kopplad. Backa bort från hunden samtidigt som du säger ditt inkallningsord, till exempel ”hit”. Hunden kommer att följa dig och lär sig ganska snabbt ordet och dess betydelse.

  2. Nästa steg är att kliva ifrån hunden i hela kopplets längd. Backa och kalla på hunden.

  3. Byt till ett längre koppel eller en spårlina och gör på samma sätt.

Öka svårighetsgraden

När de första stegen sitter kan man öka svårighetsgraden genom att koppla loss hunden helt. Be någon att hålla i hunden medan du går bort en bit. När övningen blir svårare kan man behöva öka belöningen till en roligare leksak eller godare godis.

Sen kan man lägga in störning på olika sätt, till exempel genom att öva på inkallning i närheten av andra hundar eller med störande saker som leksaker. När man lägger till störning måste man sänka svårighetsgraden lite, så gå tillbaka till att göra inkallning med kopplad hund och börja nära hunden.

Tips! Träna tillsammans med andra

Gå en hundkurs eller hitta träningstillfällen där ni kan träna på inkallning. Det är viktigt att få många tillfällen att träna tillsammans med andra. Det är nyttigt att ha flera hundar som störning.

På en kurs kan du också få råd från instruktören om det är något moment som känns svårt. Och du kan få tips och stöd från andra hundägare.

Inkallning är något som man måste underhålla med träning. Träningen ska vara något positivt så att hunden inte vill något hellre än att komma till dig. Se till att du själv är positiv och gör dig till en stark resurs för hunden. Variera belöningen med olika godsaker och lek, så att hunden upplever att de får en jackpot emellanåt. Träna hellre korta stunder varje dag än långa pass med flera dagars mellanrum. Gör träningsstunden till något både du och hunden ser fram emot. Lycka till!

Läs mer om att träna hunden:

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Vardagslydnad

Hitta fler tips på hur du tränar hunden för att få en roligare och enklare vardag.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare