Vardagslydnad är precis som det låter en lydnad som fungerar i vardagen. Det är en förutsättning för att man ska kunna ha med sig hunden i vardagliga situationer där andra människor och hundar befinner sig. Det finns till och med situationer där lydnad hos hunden kan vara en skillnad mellan liv och död. Om hunden inte kommer när man ropar kan den i värsta fall springa ut i trafiken och bli påkörd av en bil eller på annat sätt råka illa ut.

Grundläggande lydnadsövningar

Det finns ett par saker som bör vara de första man tränar med sin hund. Förutom att hunden ska vara rumsren och kunna gå i koppel är det viktig att lära hunden de grundläggande lydnadsövningarna som till exempel ”kom”, ”sitt”, ”stanna”, ”tyst”, ”här” och ”ligg”. Exakt vilka kommandoord man använder är inte det viktiga, utan det viktiga är att hunden förstår vad man menar och utför kommandot oavsett var man befinner sig eller hur gott godis man har med sig.

Det finns också en hel del saker som man kanske inte ser som "träning" men som är sådant  hunden måste lära sig genom att öva. Det kan till exempel vara:

  • Hur ska hunden bete sig när någon knackar på dörren?
  • Får hunden springa ut så fort dörren öppnas?
  • Kan hunden sitta kvar i buren i bilen även om luckan öppnas?
  • Hur ska hunden bete sig i möte med människor och vid hundmöten?

Som med all träning med hundar ska den grundläggande lydnadsträningen vara lekfull och rolig. Att arbeta med positiv förstärkning som till exempel genom klickerträning är både roligare och mer effektivt än att försöka tvinga fram rätt beteenden.

pojke tränar sin lilla hund i sitta fint

5 tips för att lyckas med träningen

  1. Konsekvens är viktigt. Bestäm vilket beteende du vill lära hunden och var konsekvent med att ge samma kommando och belöna rätt beteende.

  2. Ha tålamod. Ge hunden en chans att testa och utföra rätt beteende istället för att stressa fram något eller ställa krav som hunden inte klarar av.

  3. Träna hellre ofta än mycket. Ta 10 minuter varje dag för att arbeta med de grundläggande övningarna. En liten stund varje dag är värt mer än ett långt träningspass en gång i veckan. Hitta naturliga situationer i vardagen där ni kan "träna" på rätt beteende.

  4. Ta en sak i taget. Öva på ”sitt” tills det fungerar och gå sedan vidare till en annan övning. Hur snabbt hunden kan lära sig en ny övning varierar. Vissa hundar lär sig snabbt och kan utan problem gå vidare till en ny övning nästa dag. Andra hundar behöver mer tid.

  5. Hitta en belöning som fungerar för din hund. Det måste inte vara godis, klappar, lekar eller andra typer av uppskattning kanske fungerar minst lika bra eller bättre.

Vill du träna och tävla hunden i lydnad?

Träna inkallning

Att komma vid inkallning är bland det viktigaste du kan lära din hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén