När får man hämta valpen?

Valpen kan hämtas tidigast vid 8 veckor men det är vanligt med ett spann på 8-10 veckor. Valpen ska vara: försäkrad, chippad, vaccinerad (minst en gång), ID-märkt och besiktad. Du som hundägare är ansvarig för att fixa hundförsäkring och försäkringen ska gälla från samma dag som du hämtar valpen.

Det är bra att vara två när man hämtar hem en valp. En person koncentrerar sig på bilkörningen och en kan titta till valpen. Oavsett om man har valpen i knät eller i en bur så är det bra att förbereda med badlakan eller filtar som man kan byta, eftersom det kan komma både kräks och kiss. Det finns valpar som blir åksjuka.

Valpens första vecka hemma – vad ska man tänka på?

Det är viktigt att valpen kan få ha lugn och ro. Det är bra att skapa en egen liten vrå till valpen där den kan sova i lugn och ro men samtidigt vara nära familjen, som till exempel en vrå i hallen eller köket. Man kan göra en koja med en öppen bur täckt av en filt. Valpen behöver sedan få utforska världen i sin egen takt. Det får inte gå för fort, men man kan också behöva peppa valpen ibland. Till en början kan man begränsa ytor och låta valpen utforska ett rum i taget.

Man ska ha bestämt sig för var valpen ska sova. Om det till exempel är okej att hunden får vara i sängen eller inte. Om man ger valpen möjlighet att vara i sängen är det svårt att vänja av senare. En normalhög säng är dock ingen bra plats för en liten valp, det är för högt för den att ta sig ner.

  Är det vanligt att valpen gnäller?

Valpen har sina första veckor i livet varit nära sin mamma och sina kullsyskon. När du hämtar valpen har den inte bara fått ett nytt hem, den ska också lära sig att vara ensam. Det är inte ovanligt att den gnyr några dagar innan den har kommit till ro i sitt nya hem. Valpen vill gärna ha kroppskontakt så en idé kan vara att lägga valpens bädd nedanför sängen så att man kan sträcka ner en arm. En annan idé kan vara att lägga sig på en madrass på golvet nära valpens koja.

  Vad ska man tänka på om man redan har en annan hund?

Låt hundarna få träffas under kontrollerade former. Man kan ha den gamla hunden i koppel och låta valpen närma sig. Om man har rest långt så är det bra att låta valpen få komma till ro en stund innan de träffar den gamla hunden, men vänta inte för länge. Har man en hund som man vet inte gillar andra hundar får man vara extra försiktig. Läs mer om att skaffa en hund till.

liten valp jack russell terrier sover på en hundbädd

Hur ofta måste man rasta valpen?

Man får räkna med att rasta valpen väldigt ofta. Det kan givetvis skilja från valp till valp, men det kan handla om varje timme. Det behövs inga promenader, bara ut och kissa och in igen. Många valpar är tidigt rumsrena, de förstår redan vid ca 10 veckor att det är ute man kissar och bajsar. Med andra valpar tar det längre tid. Det beror så klart på hur mycket engagemang du lägger. Här kan du läsa mer om hur man kan få valpen att bli rumsren.

Kan man lämna valpen ensam?

Man måste räkna med att man ska vara hemma med valpen första tiden. Ju mer tid man kan lägga på valpen i början ju fortare kommer det gå att skapa bra rutiner och en trygg hund. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer om tillsyn av hund så ska man inte lämna en valp under fyra månader ensam mer än korta stunder. Läs mer om att lämna hunden ensam hemma.

Att gå valpkurs

När din valp är cirka 5-6 månader är den redo för att gå valpkurs. Valpkurs är ett ypperligt sätt för er att forma er relation och för din hund att träna på sociala situationer med andra hundar. Det kan också vara ett tillfälle att lära känna andra hundägare och hitta likasinnande. Kanske någon att gå promenad med i framtiden eller träna tillsammans med? Läs mer om att gå på hundkurs.

  Vad kan man träna med en valp?

Redan innan kursen kan man börja med träning av beteenden som ska fungera i vardagen, som t ex inkallning, koppelträning, kloklippning och lära hunden att stanna. Träningen ska vara lättsam och rolig. Det är också väldigt nyttigt att ta med sig valpen till olika miljöer och låta den träffa andra människor och andra hundar.

Innan valpen har vuxit klart ska man vara försiktig med vilken belastning man utsätter hundens kropp för. En liten valp ska till exempel inte hoppa från höga höjder, man ska undvika trappor och man får hålla koll så att den inte busar runt över stock och sten och gör sig illa. Läs mer om att träna hund i olika åldrar.

 

Läs mer om valpar:

Nybliven hundägare?

Vi har samlat en lista på saker som är bra att ha när man hämtar hem valpen.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert

Granskad av

Monica Karlsson Hunduppfödare