Träna valp

Under den första tiden i en hunds liv är det viktigt att ge den positiva intryck och upplevelser. Fokus under den här tiden är att lära känna, leka och bygga upp en relation där valpen känner trygghet och förtroende. Valpen har ett eget driv att upptäcka nya saker och röra på sig. Din uppgift blir att ta med den till olika miljöer, skydda den och ge den goda upplevelser. Det blir en träning i sig att gå en promenad över stock och sten eller besöka en miljö med andra hundar. Undvik träning med hopp eller belastning tills det att valpen har vuxit klart.

 

Så tränar jag min valp

Vardagslydnad är något man kan börja med tidigt. Det är nu man börjar med inkallning och koppelträning. Försök att arbeta under lekfulla former och med positiv förstärkning. Fånga eller locka fram ett beteende och ge belöning. När hunden förstått vilket beteende som den fått belöning för kan man sätta ett kommando på det. Som till exempel ”kom hit”, ”sitt” eller ”ligg”.

Lek, lek och åter lek med hunden och fortsätt lek oavsett hur gammal hunden är! Anpassa leken efter hundens fysiska förmåga. Leken är oerhört viktig för socialisering och bygger upp självförtroende och självkänsla. När man leker med hunden gör man sig själv till en viktig resurs för hunden som man vinner mycket på: kontakt, följsamhet, glädje och tillit byggs upp.

Hur mycket valpen orkar med varierar mycket mellan hundraser och individer. Man kan ofta få bra tips från uppfödaren eller andra som har samma hundras. Man ska också lära sig se när hunden är trött och se till att låta den vila. Vila och återhämtning är oerhört viktigt, speciellt för en hund som växer och hela tiden lär sig nya saker. Har man en väldigt aktiv hund kan man behöva lära den att koppla av, till exempel genom att skapa en särskild plats för valpen där det alltid är vila.

 

Träna unghund

Den unga hunden kan upplevas lite som en tonåring. Man kan uppleva både toppar och dalar i hundens inlärning. Så länge hunden inte har vuxit klart ska man vara försiktig med styrke- eller konditionsträning, men man kan ställa lite högre krav på lydnad. Man kan också lägga till mer specifik träning för den aktivitet man vill göra med hunden, till exempel en viss hundsport som agility eller rallylydnad, eller jakt. De dagar då koncentrationsförmågan dalar kan man träna på sådant som hunden redan har lärt sig eller ta någon vilodag från träningen. 

Nosaktivering är något som alltid är bra aktivering. Det fungerar för hundar i alla åldrar och även för en ofokuserad unghund. Till exempel spåra, leta efter föremål eller leta efter godis. Det är lugnande för hunden att använda nosen. Testa den populära hundsporten Nosework!

Efterhand som hunden växer och blir stabilare kan man gradvis öka längden på promenader, gå i svårare terräng och utmana med mer spännande miljöer. Det är viktigt att inte arbeta med belastning innan hunden har vuxit klart. Det är också fortsatt viktigt med vila och återhämtning, både fysiskt och mentalt.

liten valp schäfer på träning

Träna vuxen hund

När hunden har vuxit klart kan man börja med mer målinriktad träning. Vilken typ och mängd träning som passar hunden beror på hundras och individen. Förhoppningsvis har man under det första året med hunden testat olika aktiviteter och hittat något som både hund och förare tycker är roligt och stimulerande. Är hunden frisk och kry kan man stegvis öka kraven, träna med mer belastning och mer precision. Man kan öka träningen i små steg, testa olika typer av konditionsträning och styrketräning. Man ska inte ha för bråttom och ibland får man backa lite.

Ett vanligt misstag är att man som hundägare blir ivrig och tränar för mycket eller för ensidigt i början av hundens vuxenliv. Det leder lätt till skador eller att motivationen minskar. Det är väldigt viktigt med vila och återhämtning.

Även om man lägger mer tid på träning i specifika moment så ska man komma ihåg att fortsätta arbeta med samarbete och förtroende. Man vill som förare vara en resurs för hunden som den älskar att vara tillsammans med och göra saker ihop med. Leken är viktig även för den vuxna hunden.

Det kan vara stimulerande att träna mot ett specifikt mål, kanske en tävling eller en speciell aktivitet man vill göra, som att fjällvandra med hunden. Det är nyttigt och roligt att göra en träningsplan och sedan skriva i en träningsdagbok där man kan följa upp planen. Genom att skriva upp exakt vad man har gjort på träningen kan man lättare följa utvecklingen och se framsteg eller hitta svagheter man kan behöva träna mer på.

 

Träna gammal hund

När hunden blir gammal får man återigen anpassa aktivitet och träning utifrån vad hunden klarar av och tycker är roligt. Man kan minska på belastning och krav på precision men fortsätta göra de moment som hunden vill göra.

En hund som är van att träna och tävla kommer tycka det är tråkigt om den inte får fortsätta träna. Hitta aktiviteter som stimulerar fysiskt och mentalt utifrån den kapacitet som hunden har. Man kan behöva ge lite mer godis eller annan belöning för att bibehålla motivationen och man måste räkna med mer tid till vila och återhämtning. Kom ihåg att belöna det du ber hunden att göra, oavsett om det är ett nytt moment eller något hunden kan sedan länge. Alla vill vi ha lön för vårt jobb oavsett om vi har jobbat med samma sak i flera år!

Text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Allt om att träna hund

Spana in våra artiklar om allt från olika hundsporter till hur man tränar hunden fysiskt.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare