Det viktigaste hunden kan lära sig

Det finns otaliga situationer där "Stanna" är enastående bra att kunna. Du är ute i skogen och din hund får syn på ett rådjur. Risken är stor att hunden springer efter rådjuret. Du ropar "stanna", hunden stannar och rådjuret kan löpa iväg.

Hemma får du en besökare som kommer in på tomten. Din hund är lös och du vill inte att din hund ska springa fram och hoppa upp med sina blöta tassar.

Du kanske vill prata med en annan hundägare utan att din hund ska konfronteras med den andra hunden. Du säger "stanna" till din hund och går själv fram till den andra hundägaren.

hund nära tågräls när tåget kommer

Hur lär jag hunden att stanna?

Du kan börja med koppel på hunden. Ställ hunden och backa sakta någon meter från hunden. Säg "Stanna" eller "Stanna kvar" och ge samtidigt ett stopptecken med handen. Står hunden kvar så går du fram till den och belönar med "Bra! Duktig hund!". Du kan klappa om den eller ge en liten godisbit.

När det här är befäst så koppla loss och gör om momentet med allt längre avstånd. När hunden står kvar går du till den och belönar den där den är. Är du inte riktigt säker på att din hund ska stanna använd en längre lina till en början. Det kompletterande handtecknet är väldigt effektivt och kan många gånger räcka för att få din hund att stanna kvar.

Träna med störning

Nästa steg är att träna med olika typer av störningar. Varje gång du gör situationen mer utmanande kan det vara bra att sätta på en lina igen så du kan hjälpa hunden att lyckas. Exempel på sätt att göra träningen lite mer utmanande:

  • Be en person som hunden känner gå mot den.
  • Träna i närheten av andra hundar.
  • Träna med främmande människor som går emot eller förbi.
  • Flytta träningen till olika miljöer på olika platser.
  • Träna när det finns vilt i närheten. 

Din hund behöver inte ligga ner "plats" eller sitta, men tränar ni även på detta på distans ökar sannolikheten för att hunden verkligen ska stanna kvar när det behövs. Till en början kan man välja det beteende som hunden gör mest naturligt.

Träna vardagslydnad

Läs mer om att träna hunden för att fungera bra i vardagen.

Läs mer
Gunnar Lindgren