Har du tid för en till hund?

Att ha två hundar behöver inte betyda att det blir dubbelt så mycket tid och jobb. Under en period i början kommer det krävas mer tid och engagemang för att få hundarna att komma överens. Det är viktigt att du skapar en relation till den nya hunden samtidigt som du inte glömmer bort den gamla hunden. Du vill också att hundarna lär sig att leva sida vid sida. Tyvärr händer det att hundar inte går ihop och det kan krävas både mycket tid och energi från din sida att få det att fungera, det är något man alltid måste ha i åtanke. Läs mer om första tiden med valp.

Läs mer om att skaffa hund:

 

Har du plats för en till hund?

Finns det tillräckligt med utrymme för en till hund i ditt hem? Om den första hunden och den nya hunden kommer bra överens och kan dela ytor så är det inga problem att man bor på en liten yta. Men alla hundar tycker inte om att få en ny kamrat. Det innebär konkurrens om uppmärksamhet, mat och kel. Det kan vara bra att kunna sära på hundarna, eller åtminstone ha så mycket utrymme att de kan få vara i fred när de vill vila.

Lämna inte de två hundarna ensamma den första tiden. Du vill se att de kommer överens. Den äldre hunden kommer att tillrättavisa nykomlingen och så länge det inte blir för hårdhänt så är det helt rätt. Men du kan behöva ha lite koll på dem tills de lärt känna varandra.

pomeranian och chihuahua sitter i en korg

Skaffa valp när man redan har en gammal hund

Att skaffa en valp när man har en vuxen hund kan ha sina fördelar. Den vuxna hunden kan hjälpa till att uppfostra nykomlingen och de kan ha väldigt roligt tillsammans. Valpen kommer att ha den äldre hunden som förebild. Men om den första hunden är gammal och skröplig så kan det vara en bra idé att vänta med nästa hund. En gammal hund kan tycka att valpen är väldigt jobbig.

Man kan inte överlåta all uppfostran av valpen till den äldre hunden. Det är viktigt att du som hundägare skapar en stark relation till den nya hunden.

Prata med din nuvarande uppfödare eller din tilltänkta uppfödare, de har ofta tankar och råd kring just ålder och individer. Uppfödaren av valpen kan berätta om personligheten hos valpen och som kanske stärker eller matchar med din vuxna hund.

 

Kan man ha en tik och en hane?

När man skaffar hundar av olika kön måste man ta hänsyn till när tiken löper. Vissa hanhundar bryr sig bara när tiken höglöper, andra hanhundar är berörda i flera veckor. Om hanhunden reagerar kraftigt kan det vara en bra idé att ha någon av hundarna hos en bekant under tikens löp. Ska man inte använda hundarna i avel så är det givetvis ett alternativ att kastrera båda eller någon av dem.

Om man väljer att skaffa en hund av samma kön som den gamla så kan det vara bra att det är minst två år mellan dem. När unghunden kommer i puberteten kan det lätt bli konflikt med en hund av samma kön. Men när åldersskillnaden är större minskar risken för konflikt.

 

Träna tillsammans och var för sig

Det är fantastiskt att se hur två hundar kan bli väldigt nära varandra och ha en trygghet i varandras sällskap. Det är dock viktigt att valpen också får träna på att vara ensam och göra saker utan sin äldre kamrat. Valpen kan bli väldigt beroende av den äldre hunden, så det är viktigt att umgås med valpen på egen hand. Den nya hunden behöver till exempel ta promenader själv, åka bil utan den äldre hunden i sällskap, leka med andra hundar och träffa andra människor. Läs mer om att träna hund.

 

Lika mycket uppmärksamhet till båda!

Det är väldigt viktigt att komma ihåg den äldre hunden även om valpen drar till sig väldigt mycket uppmärksamhet i början. Alla i familjen samt grannar och vänner kommer vilja gulla med den lilla nykomlingen, men det är viktigt att den äldre hunden får minst lika mycket uppmärksamhet och kärlek som tidigare.

Bästa tiden att skaffa hund

Ska man försöka få en valp till sommaren eller vintern? Läs våra tips här.

Läs mer
Linnéa Kjellén