Jack russell terrierns historia

Jack Russell terrier avlades fram av pastor John Russell i England på 1800-talet. Han ville ta fram en jaktterrier med hög uthållighet, stort mod och i lagom storlek. Hundrasen skulle fungera som grythund men samtidigt kunna följa en ryttare till häst.

Pastor Russell avlade fram två varianter av hundrasen. De med längre ben är idag Parson russell terrier och de med korta ben Jack russell. Jack russell räknas idag som Australisk. Den importerades till Australien 1965.

Fakta om Jack Russell terrier:

  • Ursprung: Grythund från England
  • Mankhöjd: 25-38 cm
  • Vikt: 6-8 kg
  • Livslängd: 13-16 år
  • Egenskaper: positiv, självständig, modig

Storlek och utseende hos en Jack Russell terrier

Jack russell terrier är en liten stark terrier. Mankhöjden är 25-30 cm och kroppen är längre än den är hög. De väger ca 5-6 kg men är ett kraftfullt litet paket med styrka och massor av energi.

En Jack russell är vit med svarta och/eller rödgula tecken. Mer än hälften av pälsen är alltid vit. Pälsen kan vara slät, väldigt sträv eller ett mellanting som kallas raggig eller broken. En raggig päls har också två lager, men den har inte den mjuka underullen som en strävhårig päls har. Den strävhåriga och den raggiga pälsen behöver trimmas. Man ska inte klippa pälsen.

Det finns flera små terrier som påminner om Jack Russell, men ingen som har lika korta ben i förhållande till kroppen.

närbild på en jack russell valp

Egenskaper och temperament hos en Jack Russell terrier

Det här är verkligen mycket hund i en liten förpackning. Det är en modig hundras med stort självförtroende. Med en bakgrund som grythund så kan man förstå att det är en tuff hund som också har en hel del jaktinstinkt. Hundrasen är positiv, social och självständig. Om man inte jagar med sin terrier är det lämpligt att aktivera den på andra sätt med till exempel hundsporten agility eller med stimulerande aktiviteter som spår och eftersök.

Hälsa hos en Jack Russell terrier

Jack russell är en frisk och sund ras. Det finns inga särskilda sjukdomar hos hundrasen och det finns heller inget hälsoprogram för Jack Russell terrier.

Här hittar du mer information och fakta om andra terriers:

Staffordshire bullterrier

Border terrier

American staffordshire terrier

kontaktannons för en jack russell terrier

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om vår hundförsäkring och räkna ut vad den skulle kosta för en Jack Russell terrier.

Räkna här
Linnéa Kjellén