Vilken är den bästa agilityhunden?

Alla friska hundar över 12 månader kan träna och tävla i agility, men det finns vissa hundraser som är bättre lämpade för hundsporten. Vissa hundraser har bättre fysiska förutsättningar för att springa, hoppa hinder och ta snabba svängar. Vissa hundraser är också mer intresserade av agility av egen natur. Det finns hundraser som är avlade för att samarbeta väl med människor. Det är också en fördel att arbeta med en hundras som tycker om att lära sig nya saker. Givetvis finns det stora skillnader mellan olika individer inom en hundras, men sannolikheten att en hund passar till agility är större hos vissa hundraser.

shetland sheepdog på agilitybana med hinder

Vilka hundraser passar för agility?

Både stora och små hundar kan tävla i agility. Hundarna delas in i klasser utifrån vilken mankhöjd de har. Vi listar några populära hundraser för agility:

Små agilityhundar

Papillon är en liten hundras från Frankrike. Det är en väldigt populär sällskapshund och eftersom den tycker om att hitta på saker med sin ägare och är lättlärd passar den utmärkt till agility.

Shetland sheepdog är en liten vallhund från Skottland. Det är en hundras som är kvick, full av energi och arbetsvillig. Den är också följsam och hängiven som är en fördel när man behöver en hög nivå på samarbetet mellan hund och förare.  De gör ofta väldigt bra ifrån sig på agilitybanorna men är också en uppskattad sällskapshund.

Pudel finns i flera storlekar och dvärgpudel och mellanpudel är väldigt populära när man vill träna agility. Pudlar är intelligenta och lättlärda. De är också smidiga och tycker om att göra roliga saker med sin människa.

Jack Russell terrier är liten stark terrier med massor av energi. Hundrasen är modig och självständig och kan vara mer envis än flera av de hundraser vi nämner ovan. Hundrasen behöver mycket stimulans och att träna agility med sin Jack Russell är en väldigt bra aktivitet.

Cocker spaniel, närmare bestämt jakt-cocker är en hundras som har ökat i popularitet och fått fina framgångar på agilitybanorna. Det här är en glad, snabb och smidig jakthund som i ett fint samarbete med sin förare tar sig över vilken hinderbana som helst.

belgisk vallhund malinois som tränar agility

Stora agilityhundar

Border collie är en av de mest populära hundraserna när man tävlar i agility. Det är en vallhund som är snabb, smidig och duktig på att samarbeta med sin förare. Det kan vara en utmaning som förare att dirigera en så kvick och snabbtänkt hund, men lyckas man med samarbetet tar man agilitybanan på rekordtid.

Australian kelpie är också en vallhundsras som är populära i agility. Det är en hundras som är intelligent, snabb och som älskar att arbeta.

Australian shepherd är en till vallhundsras som är perfekt för agilityträning. De är snabba, samarbetsvilliga och uthålliga. Bakgrunden som vallhund har givit dem naturliga egenskaper som passar sig när man vill träna och tävla i agility.

Belgiska vallhundar är också stora hundraser som passar till agility. Framför allt malinois men också tervueren och groendendael. Hundraserna kommer som namnet avslöjar från Belgien och har utvecklats till att bli en väldigt mångsidig brukshundsras.

 

Att välja agilityhund

Innan man bestämmer sig för att välja hundras är det inte bara den hundsport man vill hålla på med som ska avgöra. Hunden ska också fungera i vardagen utanför agilitybanan. De hundraser som passar bäst till agility är hundraser med en hög energinivå och de kräver aktivering på flera sätt än genom att träna agility. Hur mycket tid kommer man att kunna lägga på träning och aktivering? Och hur ska man ta hand om hunden alla de timmar på dygnet som man inte är på träningsbanan? Läs mer om att välja hundras.

När du har bestämt dig för vilken hundras du vill ha tar du kontakt med en seriös uppfödare. Be om information om den fysiska hälsan och om resultat från mentalbeskrivning eller mentaltester. Se till att få träffa gärna både tik och hanhund till den planerade valpkullen och prata om deras prestationer på träning och tävling. Med mer information kan du göra dig en uppfattning om hur hunden är och om det är något som skulle kunna passa till dig. Läs mer om att köpa hund.

Quiz välja hundras

Har du svårt att välja hundras? Ta hjälp av vår quiz!

Läs mer
Linnéa Kjellén