Att börja tävla i agility
När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Alla raser och blandraser är välkomna och man kan börja tävla från det att hunden har fyllt 18 månader. Om man är intresserad av att börja tävla i agility så är det bra att skapa sig en bild av vad det innebär och vad man behöver tänka på. Det är ofta väldigt givande att gå en hundkurs eller ta några lektioner så att man kan få hjälp av andra. Man vill lära sig hur det går till på en tävling, vad det är för regler, hur man tränar på bästa sätt och få bra tips från de som redan har provat. All viktig information om tävling kan man hitta hos svenska agilityklubben.
Grundträning i lydnad och fysik
För att både förare och hund ska klara av en agilitybana i full fart behövs grundträning. Dels behöver båda vara i tillräckligt god fysisk form för att hantera ansträngningen, dels behöver samspel mellan förare och hund fungera. All typ av lydnads- eller trickträning förbättrar kommunikationen mellan hund och förare och ger nytta även i agility. Fysisk träning får hunden genom till exempel långpromenader, löpturer och lek. Testa dig fram och hitta sätt att träna som både du och hunden uppskattar. Även om målet är att klara en agilitybana på bra tid så får vägen tid inte kännas trist eller jobbig. Läs mer om konditionsträning för hunden.
Hinderträning
På en agilitytävling brukar man springa agilityklass och hoppklass. Agilityklassen har både hopphinder och balanshinder som till exempel vippbräda och balansbom. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom och tunnel.
Träning på hinder börjar med varje moment separat innan man sätter ihop det till en bana. Hunden ska lära sig att genomföra hindret och framför allt tycka att det är roligt. Träna varje hinder tills hunden är trygg och tar sig an uppgiften med positiv attityd. Efterhand bygger man på flera moment och snart en hel bana.
Miljöträning
Utöver fysik och teknik så vill man träna hunden på att vistas i en tävlingssituation. Det kan man göra antingen genom att ta med hunden till en tävlingsplats utan att faktiskt tävla eller genom att göra en ”låtsastävling” genom att träna tillsammans med andra som får agera domare och publik. Målet är att ge hunden en positiv upplevelse av tävlingssituationen och lära hunden att hantera störningar.
Hunden ska kunna koncentrera sig på föraren även om det är många andra intryck runtomkring. Hunden ska också kunna koppla av även på en stojig plats som en tävling. Om man bara tränar på egen hand på hemmaplan så blir omställningen för hunden stor när den kommer ut på en tävlingsbana. När man miljötränar en unghund ska fokus vara på lek och man ska försöka göra allt för att situationen ska kännas så trygg och rolig som möjligt. När hunden blir äldre blir det lite mer allvar men träning för tävling ska alltid vara roligt!
Läs mer om Agilityhundar - hundraser som passar extra bra till agility!