Belgiska vallhundens bakgrund

De här hundarna användes ursprungligen som vallhundar och vakthundar på lantgårdar i Belgien. Fram till i slutet av 1800-talet kunde hundarna skilja sig åt mer i färger och päls, men så påbörjades avel för att skapa en mer jämn hundras både i utseende och temperament.
I början på 1900-talet fastställdes de olika varianterna och fick sina namn av olika slott och orter i Belgien. De olika varianterna av belgisk vallhund skiljer sig enligt rasstandarden bara åt i färg och typ av päls. Den variant som är vanligast i Sverige och som de flesta känner till är malinois.

 

Hur ser en belgisk vallhund ut?

Belgiska vallhundar är stora och atletiska hundar. De har ofta en mankhöjd på 58-62 cm och väger 20-30 kg. Tikar är ofta lite mindre än hanhundar. Hundrasen utstrålar styrka, energi och man ser tydligt att de är alerta och uppmärksamma. Det finns fyra olika typ av päls och färg:

  • Malinois är släthårig och har färgen röd fawn
  • Groenendael är långhårig och svart
  • Tervueren är långhårig och har färgen röd eller grå fawn
  • Laekenois är strävhårig och har färgen röd fawn

Fawn kallas den färgen där hunden har en grundfärg och ett mer eller mindre svart nosparti och svarta toppar på pälsen. Det är endast groenendael som är helt svart.

porträtt belgisk vallhund malinois och groenendael

bild belgisk vallhund tervueren och laeknois

Belgisk vallhund malinois ”Malle”

Den variant av belgisk vallhund som är mest populär är malinois. I Sverige används den dels som tävlingspartner i olika bruksgrenar men den är också populär som polishund och andra typer av tjänstehundar. Den är inte längre så vanlig som utpräglad vallhund.

Det är en aktiv hundras full av energi och alltid redo att arbeta. Bakgrunden som vallhund och vakthund samt dess vakna temperament gör att den har många egenskaper som man kan önska sig av en skydds- och tjänstehund. De är uppmärksamma, snabba i sina reaktioner, intelligenta och alltid redo att följa sin förares kommandon eller försvara sin förare. De är också självsäkra och orädda.

Hundrasen behöver både mycket motion och mental aktivering för att må bra och passar sällan som endast sällskapshund. De vill ha ett riktigt jobb eller trivs i den aktiva familjen som tränar och stimulerar hunden. Väljer man att köpa en belgisk vallhund malinois som valp får man sätta igång med uppfostran och träning i tidig ålder.

 

Hälsa hos belgisk vallhund

Det här är generellt en frisk, sund och stark hundras. Som hos många hundraser finns det också hos belgisk vallhund några ärftliga defekter:

  • höftledsdysplasi (HD),
  • armbågsledsdysplasi (ED),
  • osteochondros (bogskador),
  • ögonsjukdomar som PRA och bakre polär katarakt

Redo att köpa hund?

Vi har samlat goda råd och bra information inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén