Bakgrund
Mest troligt så kom den här typen av vallhundar från Australien via Europa till USA. Man tror att de första hundarna av rasen kom till USA under guldrushen i mitten på 1800-talet. I USA har man genom avel fortsatt utveckla hundrasens egenskaper att valla får och boskap och vakta gården. Det är en väldigt populär hundras på amerikanska rancher. I Sverige har hundrasen blivit populär som brukshund och aktiv sällskapshund.
Fakta om australian shepherd:
-
Kallas också: Aussie
-
Ursprung: USA
-
Mankhöjd: 46 - 58 cm
-
Vikt: 14 - 29 kg
-
Livslängd: 13 - 15 år
-
Färger: Många olika färger förekommer.
Storlek och utseende hos australian shepherd
Australian shepherd är en mellanstor hund som ska vara muskulös men samtidigt smidig. Mankhöjden är 51 till 58 cm hos hanhundar och lite lägre hos tikar. Hundrasen är snabb, smidig och uthållig och därför skicklig i många hundsporter. Det förekommer stubbsvans hos rasen vilket innebär att de kan ha kort svans, ingen svans alls eller lång plymig svans.
Australian shepherd har lång eller halvlång päls som kan ha många olika färger.
Färger hos australian shepherd
Det finns fyra grundfärger som är svart, röd, blue-merle och red-merle. Sen kan de ha en mängd olika variationer av de här färgerna:
Svarta varianter:
- solid black: helt svart, utan tecken
- black-bi (copper): svart med kopparfärgade tecken
- black-bi (white): svart med vita tecken
- black-tri: svart med vita och kopparfärgade tecken
Röda varianter:
- solid red: helt röd, utan tecken
- red-bi (copper): röd med kopparfärgade tecken
- red-bi (white): röd med vita tecken
- red-tri: röd med vita och kopparfärgade tecken
Blue-merle:
- Grundfärgen blue-merle är marmorerad svart med en grå/blå basfärg, utan tecken
- blue-merle (white): merle (grå/blå) med vita tecken
- blue-merle (copper): merle (grå/blå) med kopparfärgade tecken
- blue-merle (white/copper): merle blå/grå med kopparfärgade och vita tecken
Det är inte ovanligt att hundar i färgen blue-merle har blå ögon vilket ger ett väldigt speciellt utseende. De blå ögonen är egentligen är en effekt av att det saknas pigment i ögonen.
Red-merle:
- Grundfärgen red-merle är marmorerad rödbrun med en ljusröd/beige basfärg, utan tecken
- red-merle (white): merle (röd/brun) med vita tecken
- red-merle (copper): merle (röd/brun) med kopparfärgade tecken
- red-merle (white/copper): merle röd/brun med kopparfärgade och vita tecken
Egenskaper och temperament hos en Australian shepherd
Australian shepherd är en vallhund och brukshund som är intelligent och lättlärd. Den älskar att arbeta i team med sin förare och har fantastiska egenskaper som att vara lyhörd, reagera snabbt på signaler och den är väldigt mångsidig. De fungerar som sällskapshund om de får regelbunden aktivering och träning så att de blir stimulerade.
En Aussie som de kallas ska ha ett jämnt humör och vara vänlig. Den kan ha vaktinstinkter och vara lite reserverad i första mötet med främmande människor men den ska inte vara skygg eller rädd. Den vill gärna valla får eller boskap, eller hålla på med någon hundsport. Eftersom den är så mångsidig och samarbetsvillig kan den passa till flera aktiviteter som till exempel lydnad, rallylydnad och spår. Man ska dock vara beredd att arbeta ordentligt med sin hund så den får utlopp för sina medfödda behov att jobba.
Att valla med en Australian shepherd
Hundrasen Australian shepherd är en så kallad kroppsvallande ras. Det betyder att den vallar djuren genom att använda sin fysiska närvaro och hela tiden röra sig upprätt i pendlande rörelser. De arbetar oftast bäst bakom herden och driver djuren. Man kan valla till exempel ankor, får eller nötkreatur.
Det finns olika typer av vallning och i stället för att vara kroppsvallare brukar man säga att en vallhund visar ”eye”. En sådan hundras är till exempel border collie. En hund som visar eye har en mer eller mindre hukad kroppsställning, smygande rörelser, en sänkt svans och en blick som har en nästan hypnotisk effekt på fåren.
Hälsa hos en Australian shepherd
Det här är en hundras som betraktas som relativt frisk och sund. Som för många andra hundraser krävs att föräldradjuren har godkänd höftledsstatus för att man ska få registrera hunden hos Svenska Kennelklubben. Det ska också finnas känd mentalstatus på mentalbeskrivning (MH).