Egenskaper hos en ”Aussie”

Australian shepherd är en vall- och brukshund som är intelligent och lättlärd. Den älskar att arbeta i team med sin förare och har fantastiska egenskaper som att vara lyhörd, reagera snabbt på signaler och den är väldigt mångsidig. De fungerar som sällskapshund om de får regelbunden aktivering och träning så att de blir stimulerade.

En Aussie som de kallas ska ha ett jämnt humör och vara vänlig. Den kan ha vaktinstinkter och vara lite reserverad i första mötet med främmande människor men den ska inte vara skygg eller rädd. Den vill gärna valla får eller boskap, eller hålla på med någon hundsport. Eftersom den är så mångsidig och samarbetsvillig kan den passa till flera aktiviteter. Man ska dock vara beredd att arbeta ordentligt med sin hund så den får utlopp för sina medfödda behov att jobba.

Att valla med en Australian shepherd

Hundrasen Australian shepherd är en så kallad kroppsvallande ras. Det betyder att den vallar djuren genom att använda sin fysiska närvaro och hela tiden röra sig upprätt i pendlande rörelser. De arbetar oftast bäst bakom herden och driver djuren. Man kan valla till exempel ankor, får eller nötkreatur.

Det finns olika typer av vallning och i stället för att vara kroppsvallare brukar man säga att en vallhund visar ”eye”. En sådan hundras är till exempel border collie. En hund som visar eye har en mer eller mindre hukad kroppsställning, smygande rörelser, en sänkt svans och en blick som har en nästan hypnotisk effekt på fåren.

aussie som vallar får

Kort svans och blå ögon

Australian shepherd är en mellanstor hund som ska vara muskulös men samtidigt smidig. Hundrasen kan ha många olika färger. Många förknippar rasen med ”blue merle” som är en spräcklig färg med grått, svart, vitt och lite brunt. Hundar i den färgen kan också ha blå ögon vilket ger ett väldigt speciellt utseende. De blå ögonen är egentligen är en effekt av att det saknas pigment i ögonen.

Det förekommer stubbsvans hos rasen vilket innebär att de kan ha kort svans, ingen svans alls eller lång plymig svans.

 

Hälsa hos en Australian shepherd

Det här är en hundras som betraktas som relativt frisk och sund. Som för många andra hundraser krävs att föräldradjuren har godkänd höftledsstatus för att man ska få registrera hunden hos SKK. Det ska också finnas känd mentalstatus på mentalbeskrivning (MH).

Vilken hundras passar dig?

Gör vårt quiz för att välja hundras.

Gör testet
Linnéa Kjellén