Tecken på att katten är understimulerad

Tristess kan ge beteendestörningar. En understimulerad katts beteende kan innebära en hel del bus eller hyss för att göra livet roligare. Vissa katter kan t.ex. strimla toalettpappersrullar eller välta ner krukväxter och prydnadssaker. En lösning för att minska tristessen kan vara att skaffa sällskap till katten. Två katter kan leka med varandra men också känna trygghet av varandras närhet. Ett annat sätt är att hitta knep för att aktivera katten.

Katter gillar att klättra

Katter gillar att klättra. En klätterställning löser den saken. Dels kommer katten upp på en höjd och kan därifrån blicka ut över reviret, dels har den något att vässa klorna på. Flytta gärna på klätterställningen ibland. När den hamnar i ett nytt rum blir den genast roligare att klättra på. Lägg en matportion eller kattgodis högt upp för att stimulera ytterligare.

Det går att köpa färdiga klätterträd i alla möjliga storlekar och varianter. Man kan så klart bygga ett eget klätterträd till katten. Då kan man testa olika vinklar och material.

katt bengal leker i ett klätterträd

Stimulera katten mentalt med leksaker

Se till att katten får lite mentala utmaningar. Enklast är att lägga lite kattgodis i en tom toarulle och trycka ihop sidorna. Det tar en stund för katten att få ut belöningen. En leksak med en rörlig laserpunkt som rör sig är oemotståndlig för de flesta katter. Leksaker med kattmynta lockar fram kattens naturliga lekfullhet. Ge katten bollar, papperstussar eller  leksaksmöss. Ett bra knep är att inte ha alla leksaker framme hela tiden. Då tröttnar ofta katten på dem. Variera genom att byta ut dem med jämna mellanrum.

Tips på hemmgjorda kattleksaker:

  • Stora sjok med prassligt silkespapper
  • Papperskassar som katten kan krypa in i. Klipp bort handtagen så att katten inte fastnar.
  • Vik ett papper och knyt ett snöre runt.
  • Sy eller virka enkla kattleksaker i form av små möss. Fyll dem gärna med prassligt innehåll.
  • Sätt en liten boll eller tygtuss i ett långt gummiband och fäst det högt upp, till exempel ovanpå en dörr. Det blir en rolig kattleksak som rör sig mycket.
  • Fyll en toarulle med kattgodis och vik in ändarna.
  • Ta överblivna kartonger i olika storlekar och bygg en labyrint. Gör hål på olika ställen där katten kan titta ut.

Vattenlek och kurragömma

Vissa katter gillar att leka med vatten. Ett sätt är att lägga några flytande leksaker i en liten vattenbalja så att de kan puffas runt på ytan med tassen.

Katter gillar att gömma sig. Låt tomma kartonger ligga framme som katten kan hoppa ner i. Även emballagebanden kan vara roliga. Skosnören av läder eller ett tygskärp kan förvandlas till leksaker. Var uppmärksam när katten leker med sådant som den kan råka svälja, till exempel garn och tråd kan fastna i kattens tarmar. 

Öppna en garderob eller en annan dörr som inte brukar stå öppen. Katter älskar att utforska och gömma sig i nya utrymmen. Tunna mattor på halkiga golv är uppskattade. Katten kan hasa runt på mattan så den korvar sig i hörnen och gömma sig i de tunnlar som bildas. Katter gillar att titta på fåglar. En foderautomat utanför fönstret blir en utmärkt kattbio.

Ofarliga växter

Läs om vilka krukväxter som är ofarliga för katter och hur du odlar ditt eget kattgräs.

Läs mer
Linnéa Kjellén