Spot-on medel för katt

Spot-on medel är droppar som du applicerar direkt på kattens hud i nacken och längs med ryggraden. Medlet sprids i hudens fettfilm och i kattens päls. Vissa spot-on medel är receptfria och kan köpas på apotek, andra är receptbelagda.

Effekten av spot-on preparat kvarstår i 3 till 12 veckor beroende på val av preparat. Var noga med att du väljer ett medel som är godkänt för katter. Det finns många preparat som kan användas på hund, men som är giftiga för katter.

Fördelen med ett spot-on preparat är att det är relativt enkelt att applicera och katten slipper ha halsband på sig. Nackdelen är att effekten inte alltid kvarstår så länge och inte har 100% effekt.

 

Fästinghalsband till katt

Fästinghalsband fäster du runt kattens hals och det aktiva ämnet frisätts till hudens fettfilm och pälsen. Halsbandet har full effekt inom några dagar och har effekt i upp till 8 månader. Det aktiva ämnet gör att fästingar inte vill sätta sig på kattens hud och dödar även de fästingar som eventuellt biter sig fast.

Var noga med att du väljer ett fästinghalsband som är godkänt för katter. Det finns fästinghalsband för hund som är giftiga för katter. Om du har både hund och katt måste hunden också ha ett halsband som inte är giftigt för katten. Se till att halsbandet är av en modell så att det går sönder om halsbandet skulle fastna någonstans när katten är ute och rör sig. Fästinghalsband till katt finns receptfritt på apotek.

Fördelen med ett fästinghalsband är att effekten ofta kvarstår länge. Nackdelen är att katten måste ha kvar halsbandet på sig. Har du otur lyckas katten få av sig halsbandet.

kattunge sibirisk katt leker i gräset

Fästingmedel som spray och tabletter

Det finns fästingmedel som kan sprayas på din katt. Det är dock viktigt att hela katten sprayas vid behandlingen. De kan ge ett bra skydd när sprayen är på, men det kan vara svårt att verkligen lyckas spraya hela katten. Effekten kvarstår i cirka 2-3 veckor.

Fästingmedel som tabletter finns inte för katt.

 

Vilket fästingmedel ska man välja?

Det finns inget medel som ger ett hundraprocentigt skydd mot fästingar, men de som finns ger bra hjälp. Det är bra att rådgöra med veterinär när du ska välja fästingmedel första gången. Du måste anpassa preparat utifrån hur gammal katten är och hur mycket den väger. Andra saker som kan påverka val av preparat är vilken pälstyp katten har, om den har andra sjukdomar eller är överkänslig mot något och hur mycket fästingar som finns i området där katten vistas.

Om du har en katt som badas och schamponeras ofta kommer effekten av fästingmedel kvarstå en kortare tid. Om du har små barn i hushållet bör du vara extra nog med val av preparat.

Du kan enkelt få rådgivning om fästingmedel hos FirstVet. De kan också skriva ut de fästingmedel som är receptbelagda. Boka ett kort möte med dem och sedan kan du hämta ut recept på ett apotek eller få det hemskickat. Fästingmedel eller besök för att få recept omfattas inte utav din försäkring men besöket hos FirstVet kostar bara 150 kr.

Läs mer om att ta bort fästing på katt och fästingburna sjukdomar.

Vad ingår i en kattförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Se vad som ingår i en veterinärvårdsförsäkring till katten och räkna ut ett pris.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär