Spot-on medel för hund

Spot-on preparat appliceras direkt på hundens hud på nacken. Det finns flera olika varianter av spot-on medel, både receptfria och recepbelagda. Vissa preparat blir kvar på hundens hud och päls medan andra absorberas av huden till blodet. Preparaten har en effekt och hur ofta du behöver applicera dem skiljer sig mellan olika preparat. De receptfria får förkortad effekt om hunden schamponeras.

Vissa spot-on medel som är anpassade till hund är giftiga för katter. Om du som djurägare har både hund och katt i hushållet är det viktigt att välja en sort som inte är giftig för katter. Läs mer om fästingmedel till katt.

Det finns också fästingmedel som sprayas på hunden eller katten. De flesta fästingmedel har även en skyddande effekt mot annan ohyra, som till exempel löss och loppor.

Fästinghalsband till hund

Fästinghalsband fäster du runt hundens hals och det aktiva ämnet frisätts till hudens fettfilm och pälsen. Halsbandet har full effekt inom några dagar och upp till 8 månader beroende på preparat. Det aktiva ämnet gör att fästingar inte vill sätta sig på hundens hud och dödar även de fästingar som eventuellt biter sig fast.

Det finns fästinghalsband för hundar som är giftiga för katter. Om du har både hund och katt så måste hunden ha ett halsband som inte är giftigt för katten. Det är inte lämpligt att ha fästinghalsband i hushåll där det finns små barn eller valpar. Fästinghalsband säljs receptfritt på apotek.

liten hund i skogen tillsammans med sin familj

Fästingmedel som tabletter

Det finns receptbelagda tabletter som du kan få utskrivet av veterinär. Tabletterna ges i hundens mun och har effekt inom 1 dygn på fästingar och annan ohyra. Effekten håller i sig i 4-12 veckor beroende på val av preparat.

Om du har en hund som tycker om att bada eller som schamponeras ofta så är det lämpligt med tabletter eftersom effekten av tabletterna är kvar trots bad och schamponering. En del av den aktiva substansen i preparatet utsöndras till hundens avföring så var extra noga med att plocka upp all avföring från hunden så länge den får behandling med fästingtabletter.

 

Vilket fästingmedel ska man välja?

Det finns inget medel som ger ett hundraprocentigt skydd mot fästingar, men de som finns ger bra hjälp. Rådgör med veterinär när du ska välja fästingmedel första gången. Vissa hundar får klåda av halsband eller spot-on medel och det finns andra biverkningar av olika preparat. Du bör även välja preparat utifrån hur gammal hunden är och hur stor eller liten den är. Andra saker som kan påverka vilket medel som passar bäst är vilken pälstyp hunden har, om den har andra sjukdomar eller överkänslighet och hur mycket fästingar som finns i området där hunden vistas.

Kontrollera hur länge det preparat du väljer är beräknat att hålla och fyll på skyddet när det behövs. Så länge det är plusgrader är det lämpligt att använda fästingmedel till hunden. I södra Sverige kan det innebära att hunden ska ha ett skydd mot fästingar året om.

Fästingmedel till valp

När du ska välja fästingmedel till valpen är det bra att ta hjälp av uppfödaren eller av veterinär för att få rådgivning. Fördelar med fästinghalsband är att man snabbt kan ta av det om valpen reagerar negativt på halsbandet. Har man givit valpen långverkande tabletter är det svårare att bli av med biverkningar. 

Biverkningar av fästingmedel

Det har varit många skräckhistorier angående biverkningar efter behandling med fästingtabletter. Efter extra studier på hundar i hela Europa som behandlats med fästingtabletter har det framkommit att de biverkningar som förekommer är lättare mag-tarmstörning, det vill säga kräkningar och diarré en eller ett par dagar efter tablettgiva. Det finns tyvärr hundar som har fått kraftiga biverkningar men de är till antalet väldigt få.

Du kan enkelt få rådgivning om fästingmedel hos FirstVet. De kan också skriva ut de fästingmedel som är receptbelagda. Boka ett kort möte med dem och sedan kan du hämta ut fästingmedlet på ett apotek eller få det hemskickat. Fästingmedel eller besök för att få recept omfattas inte av din försäkring, men besöket hos FirstVet kostar bara 150 kr.

Läs mer om att ta bort fästing på hund och fästingburna sjukdomar.

Vilka sjukdomar kan hunden få av fästingar?

Läs mer om fästingar och de sjukdomar som hunden kan smittas med.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär