Ta bort alla fästingar du hittar på katten

Ett sätt att minska antalet fästingbett är att genomsöka pälsen på katten varje gång den kommer in. När man kammar igenom pälsen kan man hitta fästingar som ännu inte har satt sig fast.

Om man hittar en fästing på katten som har bitit sig fast ska man ta bort den så fort som möjligt. Ju längre tid fästingen sitter kvar desto större risk är det att katten får i sig ett smittoämne.

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Kommer du åt med naglarna går det också bra.

  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra rakt ut och se till att få bort hela fästingen.

  • Tvätta stället fästingen bitit på med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Det kan hända att delar av fästingens huvud eller främre benparet blir kvar. Att de är kvar innebär inte någon ökad risk för smitta och klådan brukar också avta när fästingen är borttagen. Kroppen kommer stöta ut delarna efter några dagar. Är du osäker kan kontakta Djurens vårdguide för att stämma av.husse klappar sin katt utomhus

Fästingar bär på sjukdomar

Fästingar i Sverige bär på främst tre olika sjukdomar:

Det är framför allt anaplasma-bakterier som kan ge infektioner hos katter. Övriga sjukdomar är värre för hundar.

Läs mer om fästingar på hund och katt.

Förebyggande skydd mot fästingar

Det finns olika fästingmedel till katt på marknaden: Spot-on preparat, tuggtabletter och halsband som säljs via apotek. Dessa fästingmedel innehåller olika substanser som har olika effekt på fästingen.

En del fästingmedel har en avstötande effekt som gör att fästingen inte vill sätta sig på katten överhuvudtaget. Andra preparat dödar fästingar som kommer i kontakt med huden. Några preparat räcker en lång period medan andra behöver upprepas flera gånger under säsongen.
En veterinär kan guida dig till att välja ett preparat som fungerar för din katt. Välj ett fästingmedel som är anpassat för katter. Några av fästingpreparaten för hund är mycket giftiga för katt.

Fästingmedel till katt

Vilka fästingmedel finns det och vilket ska man välja?

Läs mer
Linnéa Kjellén